Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Novozélanďané přehráli ve šlágru Jihoafričany, Francouzi úspěšně zvládli thriller s Argentinci

Magnet skupinové fáze mistrovství světa přišel už druhý den. Obhájci titulu z Nového Zélandu totiž narazili na odvěké rivaly z Jihoafrické republiky, které zdolali 23:13. Roli favorita splnila Austrálie proti Fidži (39:21) a Francie si poradila v dechberoucím měření sil s Argentinou 23:21.

Utkání Nový Zéland - Jihoafrická republika
zdroj: REUTERS autor: Annegret Hilse

V duelu držitelů nejcennějších kovů z posledních tří šampionátů si "All Blacks", kteří zápas otevřeli tradiční hakou, vypracovali před přestávkou náskok 17:3, ale po změně stran ho museli tvrdě hájit.

Trojnásobní šampioni položili základ vítězství dvěma pětkami George Bridge a Scotta Barretta v povedené čtyřminutovce, v níž otočili skóre o 0:3 na 17:3. 

V závěru ale ještě měli s Jihoafričany plné ruce práce. Dvojnásobní mistři světa, kteří naposledy na MS triumfovali v roce 2007, dokázali ve druhém poločase snížit až na 13:17, nicméně Novozélanďané dvěma penaltami v poslední čtvrthodině skóre opět navýšili.

Francie skolila v infarktovém dramatu Argentinu

Argentina, která na předchozím mistrovství skončila čtvrtá, šla v duelu s Francií do brzkého vedení 3:0 zásluhou Nicoláse Sáncheze  nejvíce bodujícího hráče šampionátu v roce 2015.

Pak ale převzala otěže francouzská ofenziva, jež zajistila reprezentaci ze země galského kohouta jednoznačné poločasové vedení i díky pětkám Gaëla Fickoua, Antoinea Duponta a kvartetu úspěšných kopů Romaina Ntamacka.

Po přestávce se však obraz hry úplně změnil. Guido Petti Pagadizábal ihned po návratu z kabin snížil na 8:20. Po další pětce Juliána Montoyi a dvou trestných kopech Benjamína Urdapillety svítil na ukazateli skóre stav 21:20 pro Argentinu.

V 69. minutě ale poslal Francii znovu do vedení kopem ze hry střídající Camille Lopez. V samém závěru se mohl stát argentinským hrdinou Emiliano Boffelli, jenže trestný kop z 47 metrů minul. "Les Bleus" proto vyhráli.

Austrálie v závěru odvrátila blamáž s Fidži

Dvojnásobní mistři světa Australané museli na úvod šampionátu otáčet zápas. Do 50. minuty prohrávali s Fidži 12:21, ale následně možnou senzaci odvrátili.

Dvěma pětkami v 56. a 61. minutě přispěl k obratu Tolu Latu. Stejně si vedli v utkání i jeho spoluhráči Reece Hodge a kapitán Michael Hooper.

"Fidži je hodně nebezpečným soupeřem. Byl to začátek, jaký jsme očekávali – jako vichřice. Udělali jsme nějaké chyby, ale vrátili jsme se k základním věcem a dokázali vyhrát," řekl australský kouč Michael Cheika.

Australští ragbisté zahajovali duelem s Fidži také minulé mistrovství světa v roce 2015, kde došli až do finále, v němž nestačili na Nový Zéland. S Fidži neprohráli od roku 1954.

Mistrovství světa v ragby v Japonsku:

Skupina B: Nový Zéland - JAR 23:13 (17:3)

Skupina C: Francie - Argentina 23:21 (20:3)

Skupina D: Austrálie - Fidži 39:21 (12:14)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články