Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Navážou Japonci na "zázrak z Brightonu"? Domácí mají sebevědomí, Springboks touží po odplatě

Před čtyřmi roky to byla senzace, největší v historii ragbyového mistrovství světa. Japonsko tehdy v základní skupině porazilo po heroickém výkonu Jihoafrickou republiku 34:32. Teď proti sobě stojí oba týmy znovu, ovšem už ve čtvrtfinále. Protáhnou Statečné květy své fantastické tažení domácím turnajem až k medailovým soubojům nebo se tentokrát prosadí favorit z jižní polokoule? Přímý přenos sledujte v neděli od 12:00 na ČT sport a webu ctsport.cz, první nedělní utkání Wales – Francie vysílá od 9:00 rovněž ČT sport a ctsport.cz.

Utkání Japonsko - JAR
zdroj: Reuters autor: Issei Kato

Ať už nedělní bitva v Tokiu dopadne jakkoliv, domácí fanoušci budou na šampionát vzpomínat s hrdostí. A oprávněně. Japonci dokázali postoupit ze základní skupiny jako teprve čtvrtý tým mimo světovou špičku. Od rozšíření MS na 20 týmů se to navíc podařilo jen před dvanácti lety Fidži.

Navíc Japonsko jde do vyřazovací části z prvního místa skupina A poté, co za sebou nechalo hned dva evropské favority a čtvrtfinalisty předchozího šampionátu – Irsko a Skotsko. A v součtu s MS 2015 drží Statečné květy sérii šesti vítězství, což se dosud podařilo jen týmům, které turnaj nakonec vyhrály.

"Proti Skotsku i Irsku jsme hráli velmi dobře a sebevědomě. Poslali jsme ragbyovému světu zprávu, že máme takovou kvalitu, abychom se dostali mezi nejlepší týmy světa. Pro japonské ragby je to obrovská věc. Je skvělé, že naši fanoušci můžou mít pocit, že dokážeme hrát na takové úrovni," uvedl vazač Kazuki Himeno.

Poslechněte si Ragby fokus podcast o vyřazovací fázi mistrovství světa:

Jihoafričané po traumatizující porážce dělali vše pro to, aby na ostudu zapomněli. Kvůli možnému souboji v play-off dokonce sehráli s Japonskem těsně před šampionátem přípravný duel, který vyhráli 41:7. "Upřímně, hráli jsme hlavně proto, abychom vymazali utkání z Brightonu. Až se potkáme ve čtvrtfinále, tak se ten zápas už připomínat nebude," přiznal trenér Springboks Rassie Erasmus.

Vzájemná historická bilance je tedy vyrovnaná, strašák z Brightonu ale z myslí Jihoafričanů tak docela nezmizel. Zejména když se Japonci na turnaji dosud prezentují suverénními výkony. "Neřekl bych, že to máme úplně v hlavách, ale dobře víme, co se tenkrát stalo," připustil zadák Springboks Cheslin Kolbe. "Půjdeme do zápasu proti opravdu těžkému soupeři," je si vědom i Erasmus.

Handre Pollard překonal v utkání proti Itálii jihoafrický rekord Percyho Montgomeryho v počtu skórovaných bodů na mistrovství světa. Excelentní kopáč je přesvědčený, že právě trestné kopy mohou vyrovnané souboje o všechno rozhodovat. "Nechci prozrazovat náš plán do zápasu, ale tohle není žádné tajemství. Víme, jak důležité jsou penalty na mistrovství světa. Může to hrát obrovskou roli, samozřejmě v závislosti na průběhu hry," přiznala útokovka Springboks.

Japonci budou mít v sestavě hned osm hráčů, kteří se na jednom z největších překvapení ve sportovní historii podíleli. Jedním z nich byl i Luke Thompson, osmatřicetiletý druhořadník startuje už na svém čtvrtém mistrovství světa. "Před čtyřmi lety jsme dokázali Jižní Afriku zaskočit, teď je to ale úplně jiná situace. Nikdo nečeká, že vyhrajeme, ale my tomu věříme," řekl Thompson. Zázrak z Brightonu tak slouží nejen Japoncům jako memento, že nic není nemožné.

Zdroj
ČT sport, rugbyworldcup.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články