Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Jak je důležité míti Forda. Anglie přes celozápasové oslabení jasně přehrála Argentinu

Ragbyová Anglie velebí George Forda. Albion porazil v prvním zápase na mistrovství světa Argentinu 27:10, ačkoliv hrál od 4. minuty v oslabení. Všechny anglické body zařídil svými kopy Ford, který se blýskl i třemi úspěšnými dropy během deseti minut. Johnny Sexton se stal nejproduktivnějším hráčem irské reprezentace na MS. Osmatřicetiletá útoková spojka přispěla k demolici Rumunska 82:8 celkem 24 body. Ještě o bod víc zaznamenal Ben Donaldson, zadák Austrálie měl rozhodující slovo při výhře "Wallabies" 35:15 nad Gruzií. Itálie vstoupila do turnaje pohodlným vítězstvím 52:8 nad outsiderem skupiny A Namibií.

Anglie šla hned v úvodu souboje dvou největších favoritů skupiny D do oslabení, když byl přísně vyloučen rváček Tom Curry za střet hlavou s argentinským zadákem Juanem Mallíou.

Jihoameričané ale početní převahu promrhali. Po celý zápas si nevěděli rady s koncentrovanou obranou Albionu a na druhé straně je psychicky deptal svými přesnými dropy Ford.

Třicetiletá útoková spojka Sale Sharks dokonale zastoupila distancovaného kapitána Owena Farrella a v druhém poločase navýšila vedení Anglie až na 24 bodů. Argentina se prosadila až v samotném závěru, když jedinou pětku zápasu položil střídající Rodrigo Bruni.

Rumunsko se v Bordeaux ujalo bleskově vedení z rychlé akce po chybě Irů v přechodu do útoku, favorit ale stejně rychle skóre otočil a následně dalšími čtyřmi pětkami ještě do poločasu rozhodl.

"Shamrocks" si díky dvanácti pětkám připsali rekordní vítězství na mistrovství světa. Sexton, který kvůli zranění a disciplinárnímu trestu hrál první zápas od března, dvakrát sám položil a proměnil sedm z osmi konverzí.

Sexton vyrovnal irský rekord v počtu bodů v zápase MS, před ním 24 bodů zaznamenal David Humphreys proti Argentině v roce 1999.

Navíc se útokovka Leinsteru stala nejproduktivnějším irským hráčem v historii světových šampionátů, na kterých nejstarší hráč výběru Andyho Farrella skóroval už 102 bodů.

Překonal tím svého předchůdce na pozici "desítky" Ronana O'Garu. Na maximum stejného hráče v počtu bodů za reprezentaci navíc Sexton ztrácí jen devět bodů. "Věk je jenom číslo. Jsem rád, že jsem zpátky," řekl s úsměvem po zápase.

Rumunští ragbisté hrají na turnaji místo Španělů, kteří byli loni z turnaje vyloučeni kvůli neoprávněnému startu hráče na evropském šampionátu, jenž byl zároveň kvalifikací na MS.

Pět bodů si připsali do tabulky rovněž Australané, kteří položili proti Gruzii čtyři pětky, z toho dvě Donaldson. "Wallabies" vyhráli poprvé od návratu kouče Eddieho Jonese, který letos na australskou lavičku usedl znovu po 18 letech.

Jeho svěřenci jasně ovládli první poločas 21:3, druhá část zápasu už tak jednoznačná nebyla (14:12). "Někteří jejich střídající hráči do náš šli, my jsme byli po přestávce trochu pomalí, ale jsem na kluky hrdý," řekl Donaldson.

Namibie jako výkonnostně druhý nejlepší africký výběr postoupila už na sedmý šampionát v řadě, na premiérové vítězství ale dál čeká.

Proti favorizovaným Italům se "Welwitschias" drželi celý první poločas, po přestávce jim ale docházely síly a Jihoevropané postupně navyšovali náskok.

Oporou "Azzurri", kteří zaznamenali dosud nejvyšší výhru na mistrovství světa, byl autor 17 bodů a neomylný exekutor kopů Tommaso Allan.

Výsledky mistrovství světa v ragby:

Itálie – Namibie 52:8 (17:8)
Pětky: 11. Cannone, 15. Garbisi, 46. Lamb, 55. Capuozzo, 74. Faiva, 79. Zuliani, 83. Odogwu – 21. Mouton. Konverze: Allan 7/7 – Swanepoel 0/1. Trestné kopy: 8. Allan – 4. Swanepoel. Rozhodčí: Andrew Brace (Wales). Hráč utkání: Lorenzo Cannone (Itálie).

Irsko – Rumunsko 82:8 (33:8)
Pětky: 17. a 80.+3 Beirne, 34. a 75. Aki, 40. a 62. Sexton, 50. a 70. O'Mahony, 5. Gibson-Park, 13. Keenan, 45. Herring, 67. McCarthy – 3. Rupanu. Konverze: Sexton 7/8, Crowley 4/4 – Rupanu 0/1. Trestné kopy: 21. Rupanu. Rozhodčí: Nika Amašukeli (Gruzie). Hráč utkání: Peter O'Mahony (Irsko).

Austrálie – Gruzie 35:15 (21:3)
Pětky: 56. a 69. Donaldson, 2. Petaia, 9. Nawaqanitawase – 47. Ivanišvili, 80. Gigašvili. Konverze: Donaldson 3/4 – Matkava 0/1, Abzhandadze 1/1. Trestné kopy: 14., 21. a 31. Donaldson – 6. Matkava. Rozhodčí: Luke Pearce (Anglie). Hráč utkání: Ben Donaldson (Austrálie).

Anglie – Argentina 27:10 (12:3)
Pětky: 79. Bruni. Konverze: Boffelli 1/1. Trestné kopy: 10., 46., 54., 59., 66. a 75. Ford - 5. Boffelli. Dropy: 27., 31. a 37. Ford. Rozhodčí: Mathieu Raynal (Francie). Hráč utkání: George Ford (Anglie).

Zdroj
bbc.com, rugbyworldcup.com, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články