Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Wales se zapotil, ale výhru proti Fidži ubránil. Obhájci z JAR si poradili se Skotskem

Wales vstoupil do mistrovství světa v ragby vydřenou výhrou 32:26 nad Fidži. "Draci" vedli ještě osm minut před koncem o osmnáct bodů, jejich oceánský soupeř ale v závěrečném tlaku sahal po obratu. Obhájci titulu z Jihoafrické republiky vyhráli nad Skotskem 18:3, když o svém úspěchu rozhodli nástupem do druhého poločasu. Chile v historické premiéře na MS dokázalo položit dvě pětky, favorizovaní Japonci ale nakonec zvítězili 42:12. Přímý přenos utkání Francie – Uruguay sledujte ve čtvrtek od 20:50 na ČT sport a ctsport.cz.

Velšané skórovali jako první, když se prosadil rychlík Josh Adams, "létající Fidžijci" ale stejně rychle skóre otočili a zadělali tím na dosud nejdramatičtější utkání šampionátu.

Tým z britských ostrovů vrátil do vedení svou 46. reprezentační pětkou George North a díky trestnému kopu hvězdného Dana Biggara měli Evropané v poločase čtyřbodový náskok.

Do druhého poločasu vstoupil mnohem lépe Wales, skóroval mladíček Louis Rees-Zammit a když v 66. minutě přidal čtvrtou pětku náhradní mlynář Elliot Dee, vypadalo to na poklidné vítězství "Draků".

Jenže Fidži se v posledních deseti minutách vzedmulo k obrovskému tlaku. Střídající Josua Tuisova a Mesake Doge snížili na rozdíl šesti bodů a vítězové letošního Poháru pacifických národů se v nastavení dostali až na hranici brankoviště.

Při přenesení hry na levou stranu útoku ale zkušený Semi Radradra nedokázal zpracovat míč a Adams kopem do autu ukončil zápas.

Fidži, které v utkání zaznamenalo jen 70 skládek proti 248 velšským, získalo alespoň do tabulky dva body za čtyři pětky a porážku o méně než sedm bodů.

"Springboks" si připsali první čtyři body do tabulky "skupiny smrti", v níž jsou ještě jedničky světového žebříčku Irové, Tonga a Rumunsko. 

V dlouho vyrovnaném duelu vyhráli Jihoafričané první půli těsně 6:3 po trestných kopech Manieho Libboka.

Po přestávce však favorité nastoupili na hřiště v Marseille s novou intenzitou a soupeři odskočili díky dvěma pětkám během tří minut, které položili Steph du Toit a Kurt-Lee Arendse.

Zápas tím po 50 minutách mužstvo JAR prakticky rozhodlo, Skotsko na zvrat síly nemělo.

Japonci si v Toulouse připsali povinné vítězství proti nováčkovi z Chile. První ale skórovali Jihoameričané. Historicky první pětku "Kondorů" na MS obstaral v 6. minutě Rodrigo Fernández.

Favorit ovšem ještě do poločasu obrátil skóre na 21:7, když dvě pětky položil nejlepší hráč zápasu Amato Fakatava.

Alfonso Escobar sice snížil v úvodu druhé půle manko Chile, ale Michael Leitch vzápětí zajistil čtvrtou pětkou Japonsku bonusový bod. Skóre pak dotvořily akce Ryota Nakamury a Warnera Dearnse.

Výsledky mistrovství světa v ragby:

Japonsko – Chile 42:12 (21:7)
Pětky: 8. a 40.+1 Fakatava, 30. Naikabula, 53. Leitch, 71. Nakamura, 79. Dearns – 6. Fernández, 48. A. Escobar. Konverze: Matsuda 6/6 – Videla 1/2. Rozhodčí: Nic Berry (Austrálie). Hráč utkání: Amato Fakatava (Japonsko).

JAR – Skotsko 18:3 (6:3)
Pětky: 47. du Toit, 50. Arendse. Konverze: Libbok 0/1, de Klerk 1/1. Trestné kopy: 13., 25., Libbok - 40.+1 Russell. Rozhodčí: Angus Gardner (Austrálie). Hráč utkání: Manie Libbok (JAR).

Wales – Fidži 32:26 (18:14)
Pětky: 7. Adams, 29. North, 48. Rees-Zammit, 66. Dee - 13. Nayacalevu, 17. Tagitagivalu, 73. Tuisova, 78. Doge. Konverze: Biggar 3/4 - Lomani 2/2, Tela 1/2. Trestné kopy: 2., 24. Biggar. Rozhodčí: Matthew Carley (Anglie). Hráč utkání: Dan Biggar (Wales).

Zdroj
ČT sport, ČTK, rugbyworldcup.com, bbc.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články