Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Wales rozebral Austrálii a přibouchl jí dveře do čtvrtfinále. Skotsko na MS poprvé vyhrálo

Šlágr mezi Walesem a Austrálií a přímý souboj o postup do čtvrtfinále se stal jednoznačnou záležitostí Walesu. Austrálii přehráli 40:6 a velký podíl na skóre měly proměněné trestné kopy. Australané tak do další fáze šampionátu nepostoupí, leda by Gruzie či Portugalsko zaskočily Fidži. Ve vzájemném utkání sice Skotové museli proti Tonze otáčet, ale ještě v první půli si vypracovali zásadní náskok a získali první výhru ve skupině. Tongu porazili 45:17 a ještě drží naději na čtvrtfinále. 

Skotové zahájili zápas první pětkou v páté minutě, jenže po úvodním tlaku trochu polevili a Tonga pocítila svou šanci. Vytěžili z trestné branky a následné pětky s proměněným kopem, čímž se dostali do vedení. 

To jim ale nevydrželo dlouho, Skotsko krátce po sobě zapsalo dvě pětky a na konci poločasu přidalo ještě jednu. Hráči Tongy se ještě zápas pokusili zdramatizovat úvodem druhé půle, ale jejich soupeř jejich naděje na zvrat zavrhli a přidali šesté a následně sedmé položení, pro které si doběhl z vlastní půle Darcy Graham. Finn Russell navíc pomohl Skotsku pěti proměněnými konverzemi.

Skotové ale v duelu přišli o kapitána Jamieho Ritchieho, který musel už v prvním poločase odstoupit kvůli ráně do hlavy při ostrém zákroku soupeře.

Austrálie zahrála proti Walesu jen dva trestné kopy

Souboj mezi Walesem a Austrálií měl být tahákem dne, místo toho mohli diváci sledovat brilantní představení welšských draků. Zápas zahájili hned ve 3. minutě pětkou a konverzí, což ještě Australané dokázali dvěma penaltami dotáhnout. Od té chvíle ale hráli už jenom Welšané. 

Gareth Anscombe byl po právu vyhlášen hráčem utkání. Proměnil šest trestných kopů a soupeři zasadil definitivní ránu gólem v 70. minutě. Australané se dostali k šanci na položení až na úplném konci zápasu, ale i to dokázali Welšané ubránit.

Výsledky mistrovství světa v ragby:

Skotsko – Tonga 45:17 (24:10)
Pětky: 5. Turner, 26. van der Merwe, 30. Steyn, 40.+2 Darge, 54. Horne, 68. Kinghorn, 80.+2 Graham – 20. Kata, 44. Tameifuna. Konverze: Russell 5/7 – Havili 2/2. Penalty: 10. Havili. Rozhodčí: Karl Dickson (Anglie). Hráč utkání: Duhan van der Merwe (Skotsko).

Wales – Austrálie 40:6 (16:6)
Pětky: 3. Davies, 48. Tompkins, 78. Morgan. Konverze: Biggar 1/1, Anscombe 1/2. Penalty: 21., 29., 39., 43., 52. a 60. Anscombe – 9. a 14. Donaldson. Dropy: 70. Anscombe. Rozhodčí: Wayne Barnes (Anglie). Hráč utkání: Gareth Anscombe (Wales).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články