Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Springboks zadupali do země francouzské sny. Je těžké smířit se s tím, že je konec, přiznal Jalibert

Domácí Francie a obhájci titulu z JAR předvedli dost možná nejlepší první poločas v historii mistrovství světa. Jiskřivý zápas nabídl krásné celoplošné ragby a šest pětek během úvodní půlhodiny. Les Bleus drželi náskok až do 67. minuty, kdy Eben Etzebeth prorazil přes trojici bránících hráčů a zajistil Jihoafričanům vedení, které už v nervy drásajícím závěru nepustili. Zatímco Springboks se mohli těšit na reprízu předchozího finále s Anglií, trávník v St. Denis skrápěly francouzské slzy.

"Nenacházím slov. Je to krutý výsledek pro náš tým, pro tenhle turnaj i pro fanoušky, kteří nás podporovali," uvedl rváček Francois Cros.

Tým Fabiena Galthiého byl i s ohledem na výkony v základních skupinách favoritem, do sestavy se navíc vrátila hvězdná mlýnovka Antoine Dupont.

Francouzi měli sice v utkání územní převahu, Sprinboks ale díky velmi agresivní obraně odráželi jejich pokusy a sami nemilosrdně trestali každou chybu.

"Neuvěřitelný zápas. Museli jsme napnout síly jako nikdy, abychom odolali neuvěřitelně hrajícím Francouzům," chválil své následovníky legendární Bryan Habana, autor rekordních patnácti pětek na MS.

"Máme pocit velkého zklamání a frustrace. Je těžké se smířit s tím, že náš sen je pryč. Ve druhém poločase jsme mohli využít některé šance, ale Springboks odolali našim útokům a musíme jim poblahopřát," litovala útoková spojka Matthieu Jalibert.

Jihoafričanům pomohla série brzkých střídání, která oživila jejich hru. "Poděkování patří hráčům, kteří přišli do hry, protože to oni udělali finální rozdíl," připustil kapitán Springboks Siya Kolisi.

"Nejvíc ze všeho ale chci poděkovat našim fanouškům doma. Nemohou tu být, ale posílají nám videa, děti ve školách nám zpívají – to je to, proč hrajeme. Není to o nás, ale o nich a tohle nás pohání," dodal Kolisi.

Trenér Jacques Nienaber soudil, že jeho svěřencům pomohla k vítězství zkušenost s velkými duely. "Většina hráčů už byla na mistrovství světa a během utkání jsme dokázali najít řešení na problémy naší hry. Věděli jsme, že to bude těsný zápas," uvedl.

Galthié po utkání necítil lítost a potvrdil, že u týmu zůstane. "Čtyři roky jsme psali krásný příběh francouzského ragby a můžeme na to být hrdí. A tohle je jen další kapitola. Jdeme dál, brzy nás čekají Six Nations," hleděl už do příštího roku francouzský kouč.

Zdroj
bbc.com, itv.com, rugbyworldcup.com, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články