Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Jihoafričané neproměnili důležité kopy a Irové slaví výhru, Anglie rozdrtila Chile

Šlágr dosavadního průběhu světového šampionátu v ragby proměnilo ve výhru Irsko a porazilo Jihoafrickou republiku 13:8. Ačkoli měli úřadující šampioni ze začátku navrch, Irové později začali hru kontrolovat a pomohly jim i čtyři neproměněné kopy Jihoafričanů. Historicky první vítězství na světovém šampionátu i první výhru nad Gruzií od roku 2005 měli na dosah Portugalci. Nakonec se ale museli spokojit s remízou 18:18. Závěrečnou penaltu v poslední sekundě totiž Nuno Sousa Guedes proměnit nedokázal. Naopak prvenství ve skupině D jedenácti položenými pětkami potvrdili ragbisté Anglie. 

Irové za vítězstvím, kterým si prakticky zajistili první místo ve skupině, vykročili ve 33. minutě pětkou Macka Hansena, který dokázal proti Jihoafrické republice skórovat jako první na probíhajícím šampionátu.

Obhájci titulu poté doplatili na špatné kopy, když ve druhém poločase neproměnili Faf de Klerk a Libbok tři trestné kopy a jeden po pětce Cheslina Kolbeho.

Jihoafričané našli na mistrovství světa přemožitele po osmi vítězných zápasech. Irové si výhrou zajistili nadále pozici jedniček ve světovém rankingu.

Arundell zaskóroval rekordních pět pětek

Chilané překvapivě povolili favorizovaným Angličanům skórovat až ve 20. minutě, kdy se poprvé prosadil autor celkově pěti položených pětek Henry Arundell. Pak se ale lídr skupiny D nezastavil a již v poločase vedl jasným rozdílem 31:0.

Jihoamerický nováček letošního mistrovství světa naopak zdolat soupeřovu obranu nedokázal. K rozjetému Arundellovi se přidali Bevan Rodd, Marcus Smith i Jack Willis a díky přesným trefám konverzí v podání Owena Farrella si Angličané připsali další vítězství, tentokrát 71:0.

Portugalcům kvůli neproměněné penaltě utekla historická výhra

Svou převahu z posledních let potvrdili Gruzínci hned v úvodu utkání, když již ve druhé minutě Akaki Tabutsadze položil první pětku duelu. I následující okamžiky patřily aktuálně třináctému nejlepšímu celku světa.

Portugalský nátlak však prolomil necelých sedm minut před poločasem Raffaele Storti. Dvaadvacetiletý křídelník se po vydařené rozehrávce prodral gruzínskou obranou a snížil na 5:13, čímž nastartoval portugalskou hru.

Po žluté kartě Francisca Fernandese přečkali hráči Pyrenejského poloostrova beztrestně oslabení a naopak si vysloužili dva trestné kopy. Ty Samuel Marques jednoznačně proměnil. Gruzíncům nepomohla ani výměna velké části základní rotace.

"Známe jejich hru moc dobře, ale ztráceli jsme hodně míčů a nedostávali se tak moc do šancí skórovat," prozradil trenér gruzínské reprezentace Levan Maisashvili.

Storti se v 57. minutě postaral o obrat svojí druhou pětkou v zápase a za stavu 18:13 se tak Portugalci blížili k historickému okamžiku. Na svou první výhru na mistrovství světa si ale budou muset ještě počkat.

Chybu Pedra Lucase totiž dvě minuty před koncem potrestal další pětkou v utkání Tengizi Zamtaradze. Naopak závěrečnou šanci v podobě penalty nevyužil portugalský Nuno Sousa Guedes.

Gruzínci si tak udrželi svoji vzájenou neporazitelnost z evropských setkání od roku 2005 a první souboj na mistrovství světa zakončili remízou.

Francouzský sen o domácí trofeji je v ohrožení

Kapitán Antoine Dupont podstoupil operaci zlomené lícní kosti. Francouzská ragbyová federace v sobotu ráno oznámila, že po pátečním chirurgickém zákroku a několikadenní rekonvalescenci se Dupont znovu připojí k týmu.

Jestli zasáhne nejlepší světový hráč za rok 2021 do šampionátu, ale není zcela jasné. "Zasažený, ale ne potopený. Show musí pokračovat. Nemůžu se dočkat, až se vrátím do týmu," uvedl hráč na sociální síti.

Je nám líto, video expirovalo.
Francie – Namibie: Zranění Duponta a červená karta pro Namibijce Deysela

Zranění Dupont utrpěl ve 46. minutě čtvrtečního zápasu v Marseille, v němž Francouzi deklasovali Namibii 96:0.

Do šestadvacetileté hvězdy Toulouse narazil hlavou rozběhnutý Johan Deysel. Za faul dostal nejprve žlutou kartu, kterou rozhodčí následně změnil na červenou.

Francouze po třech výhrách čeká na závěr skupiny A až v pátek 6. října utkání proti Itálii. Čtvrtfinále jsou pak na programu v polovině října.

Trenér Fabien Galthié už na turnaji postrádá oporu Romaina Ntamacka, který si v přípravě před šampionátem poranil koleno.

Výsledky mistrovství světa v ragby:

Gruzie – Portugalsko 18:18 (13:5)
Pětky: 2. Tabutsadze, 78. Zamtaradze – 34. a 57. Storti. Konverze: Abzhandadze 1/2 – Marques 1/2. Penalty: 16. a 32. Abzhandadze – 48. a 53. Marques. Rozhodčí: Paul Williams (Nový Zéland). Hráč utkání: Jerónimo Portela (Portugalsko).

Anglie – Chile 71:0 (31:0)
Pětky: 20., 30., 48., 60. a 69. Arundell, 24. a 45. Dan, 40. a 77. Smith, 35. Rodd, 80. Willis. Konverze: Farrell 8/11. Rozhodčí: Jaco Peyper (JAR). Hráč utkání: Henry Arundell (Anglie).

JAR – Irsko 8:13 (3:7)
Pětky: 51. Kolbe – 33. Hansen. Konverze: Libbok 0/1 – Sexton 1/1. Penalty: 6. Libbok – 59. Sexton, 77. Crowley. Rozhodčí: Ben O'Keeffe (Nový Zéland). Hráč utkání: Bundee Aki (Irsko).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články