Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Budu s tím muset žít už navždy, hlesl smutný hrdina finále Sam Cane

Ragbista Nového Zélandu Sam Cane po finále mistrovství světa přiznal, že jeho červená karta proti Jihoafrické republice je něco, s čím bude muset "žít navždy". Kapitán All Blacks byl po přezkoumání videa vyloučen ve 27. minutě za vysokou skládku Jesse Kriela a jeho tým prohrál v oslabení souboj o zlato těsně 11:12.

Kapitán Nového Zélandu Sam Cane
zdroj: Reuters autor: Gonzalo Fuentes

Jednatřicetiletý rváček se stal prvním vyloučeným hráčem ve finále světového šampionátu. "Jsme tu dva měsíce a víme, že zákroky na hlavu mohou mít takové důsledky," přiznal Cane.

"V tu chvíli jsem se ničeho neobával. Jen mě trochu zaskočil jeho pohyb," vrátil se k osudovému okamžiku.

"Nechci diskutovat o tom, jestli to bylo správné, nebo špatné rozhodnutí. Nelze to změnit. Bohužel je to něco, s čím budu muset žít navždy," dodal.

Navzdory tomu, že hrál téměř dvě třetiny zápasu jen se 14 hráči, Nový Zéland dominoval druhému poločasu a promarnil dvě příležitosti otočit v závěrečné fázi utkání výsledek.

Neproměněná konverze Richieho Mo'ungy a nepřesný trestný kop Jordieho Barretta z poloviny hřiště udržely Springboks nakonec rozhodující jednobodový náskok.

Kontroverze ale vyvolal podobný zákrok Jihoafričana Siyi Kolisiho na vazače Ardieho Saveu na začátku druhého poločasu.

Kapitán Springboks strávil po žluté kartě deset minut na trestné lavici, v jeho případě ale videorozhodčí ponechal v platnosti původní verdikt.

Hlavní trenér All Blacks Ian Foster poznamenal, že oba incidenty byly podobné, ale měly odlišné výsledky. "Vstřebáme to, i když je to pro nás frustrující," řekl Foster.

"Pro hru je to problém, který je potřeba vyřešit. To nejsou z naší strany kyselé hrozny. Byly tam prostě dva podobné incidenty, jeden byl potrestán červenou a druhý pouze žlutou," dodal trenér poraženého týmu.

Také kapitán anglických mistrů světa z roku 2003 Martin Johnson souhlasil, že oba zákroky měly mít stejné následky. A dodal, že spravedlivější by byla žlutá karta.

"Kolisi trefil hlavou Saveu do čelisti a zůstal na hřišti. Ani jednoho bych nevyloučil, obě to byly nehody," řekl Johnson pro BBC Radio 5 Live.

"Když to zpomalíte, vypadá to hrozně. Na tomto turnaji ale bylo asi padesát momentů, kdy se hráči dotkli něčí hlavy. Žlutá karta ano, ale červená je neuvěřitelně krutá," dodal legendární druhořadník Albionu.

Bývalá novozélandská útokovka Andrew Mehrtens také cítila, že existují "polehčující okolnosti", které měly Caneovi umožnit návrat na hřiště.

"Sam není známý jako zákeřný hráč. Hraje tvrdě, ale podle pravidel. Ano, musíme dbát na zdraví, ale je to kontaktní sport a nejsem si jistý, zda to bylo na červenou kartu," uvedl.

Mlýnová spojka Aaron Smith, který odehrál svůj poslední zápas za Nový Zéland, cítil hrdost na výkon All Blacks. "Hráli jsme dlouhou dobu ve čtrnácti a opravdu tvrdě jsme bojovali. Všichni kluci vynaložili obrovské úsilí," chválil spoluhráče.

"V posledních dvaceti minutách jsme měli spoustu příležitostí, abychom se pokusili otočit výsledek, ale všechna čest Jižní Africe, která na nás vyvíjela velký tlak. Dali jsme do toho všechno, ale nakonec jsme to prostě nedokázali," uzavřel.

Zdroj
bbc.com, rugbyworldcup.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články