Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

All Blacks proti překvapení z Argentiny a souboj pragmatiků. Dojde na očekávané finále?

Po vyrovnané, dramatické a výsledkově překvapivé čtvrtfinálové fázi má před sebou ragbyové mistrovství světa jasný scénář: Ve finále příští sobotu v St. Denis si to rozdají trojnásobní šampioni Nový Zéland s Jihoafrickou republikou o to, kdo pozvedne čtvrtou trofej Webba Ellise. S jejich soupeři jako by se nepočítalo. Ale Argentinci nemají proti All Blacks co ztratit a Anglie se zase na turnaji drží otřepaného "účel světí prostředky". Bude to ale proti favoritům stačit? Utkání Argentina – Nový Zéland sledujte od 20:45 na ČT sport a ČT sport Plus, duel Anglie – JAR pak v sobotu ve stejný čas.

Los Pumas vědí, že do zápasu jdou v roli obrovského outsidera. Proti Novému Zélandu, se kterým se více než deset let pravidelně potkávají v rámci mistrovství jižní polokoule Rugby Championship, uspěli Argentinci ze 36 zápasů jen dvakrát. Obě výhry ale přišly v posledních třech letech.

Trenér All Blacks Ian Foster změnil po epickém vítězství nad Irskem základní sestavu jen na dvou místech. Na křídlo se vrací Mark Telea a ve svém 25. utkání na mistrovství světa se představí Sam Whitelock. V argentinské sestavě nahradí Gonzalo Bertranou na mlýnovce Tomáse Cubelliho.

Argentinci zvládli proti Walesu smazat desetibodové manko a znovu po osmi letech se probojovali mezi nejlepší čtyři. Finále je pro ně ale zatím nesplněným snem, nejlépe byli třetí v roce 2007, když se hrálo právě ve Francii. V obou předchozích semifinále položili proti JAR, respektive Austrálii dohromady jedinou pětku.

Anglie se v repríze posledního finále utká s Jihoafrickou republikou. Springboks mají v duelech s jedinými šampiony ze severní polokoule výrazně pozitivní bilanci a na MS vyhráli čtyři vzájemné souboje z pěti, včetně dvou ve finále. Albion uspěl jen v základní skupině na zlatém MS 2003.

Jižní Afrika půjde do utkání se stejnou patnáctkou, která minulou neděli ukončila cestu domácího výběru. Angličané udělali dvě změny v roji a na zadáka postaví Freddieho Stewarda, aby zkusili eliminovat taktiku vysokých nákopů za obranu, kterými Springboks trápili Francii.

Do utkání může zasáhnout celkem 26 hráčů ze 43, kteří nastoupili k finále v Jokohamě. Siya Kolisi povede JAR jako kapitán v jedenáctém utkání na MS, čímž vyrovná rekord Johna Smita.

Obhájci titulu se na MS prezentují maximálně účelnou hrou. Pokud se jim ale v tomto ohledu někdo dokáže vyrovnat, tak právě Angličané. Ze všech čtyř evropských čtvrtfinalistů hráli rozhodně nejméně atraktivní ragby – jenže také jako jediní na turnaji zůstávají.

Dá se proto očekávat podobný obrázek jako v předchozích zápasech těchto soupeřů. Tedy urputný boj o každý metr hřiště a vyčkávání na chyby soupeře ve hře na zemi. Zejména Anglie na své kopáče bude hodně spoléhat.

Zdroj
bbc.com, rugbyworldcup.com, florugby.com, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články