Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Japonskou pohádku ukončili Jihoafričané, v semifinále je i Wales po obratu s Francií

Po sobotních triumfech Anglie a Nového Zélandu doplnili semifinálové složení mistrovství světa ragbisté Walesu a Jihoafrické republiky. Velšané sice s Francouzi většinu utkání prohrávali, ale červená karta Sébastiena Vahaamahiny jim dala šanci, kterou zúročili ve vítězství 20:19. "Springboks" zastavili senzační tažení domácího Japonska a vyhráli 26:3.

Utkání Japonsko - Jihoafrická republika
zdroj: REUTERS autor: Issei Kato

Reprezentace ze země vycházejícího slunce nastoupila do premiérového čtvrtfinále v historii bez přehnaného respektu. Šampionům z let 1995 a 2007 statečně vzdorovala celý poločas, v němž byla víceméně ve všech statistikách lepší. Aktivitu ale nedokázala přetavit v položení míče v brankovišti a do kabin odcházela za stavu 3:5.

Po změně stran se naopak hrálo čtyřicet minut podle jihoafrických not. Handré Pollard (autor 11 bodů) nejprve potrestal Japonce trojicí trestných kopů a Faf de Klerk s Makazolem Mapimpim následně položili během čtyř minut druhou, respektive třetí pětku. Fyzicky zdatnější "Springboks" proto oplatili soupeři nečekanou porážku z MS 2015. 

Je nám líto, video expirovalo.
Nezastavitelný maul a pětka JAR ve čtvrtfinále s Japonskem

O místenku ve finále si obhájci bronzu z předchozího mistrovství světa zahrají s Walesem, který udolal Francii a mezi elitní kvarteto postoupil potřetí.

Wales potrestal nedisciplinovanost Francie 

Začátek čtvrtfinále s Francouzi však absolutně nezvládl a po devíti minutách prohrával už 0:12. Vzápětí sice také položil pětku, ale v poločasové přestávce svítil na ukazateli skóre výsledek 10:19.

V úvodu druhého dějství byl ovšem vyloučen na francouzské straně za faul loktem autor první pětky utkání Sébastien Vahaamahina a Wales početní výhodu zužitkoval.

Rozhodující akce se Ostrovanům podařila šest minut před koncem, když položil pětku Ross Moriarty a Dan Biggar z následného kopu dokonal vítězný comeback. Třicetiletý kopáč se v zápase zasloužil o 10 bodů.

Velšané budou hrát o druhou medaili v historii, v roce 1987 získali bronz. V semifinále byli i na předminulém šampionátu v roce 2011, ale tenkrát prohráli právě s Francií těsně 8:9.

Mistrovství světa v ragby v Japonsku - čtvrtfinále:

Óita: Wales - Francie 20:19 (10:19)

Tokio: Japonsko - JAR 3:26 (3:5).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články