Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Eddie Jones našel recept na All Blacks, sen o zlatém hattricku skončil v semifinále

Ragbisté Anglie si po dvanácti letech zahrají o titul mistrů světa. Albion v zápase označovaném za předčasné finále vůbec nepustil favorizovaný Nový Zéland do hry a zvítězil 19:7. All Blacks se rozplynul sen o třetím zisku Poháru Webba Ellise v řadě. Australský trenér Eddie Jones dovedl Anglii do finále jen čtyři roky poté, co na domácím šampionátu ostudně vypadla už v základní skupině.

George Ford se raduje z vítězství nad Novým Zélandem
zdroj: Reuters autor: Edgar Su

Angličané postoupili do finále počtvrté v historii, uspěli jako jediný tým ze severní polokoule pouze v roce 2003. Novozélanďané prohráli na MS poprvé po 12 letech, kdy ve čtvrtfinále podlehli Francii, od té doby zvítězili v 19 zápasech v řadě.

Angličané měli celý zápas, v němž na sebe narazily první dva týmy světového žebříčku, pod kontrolou. Jediné body povolili Novozélanďanům po špatně vhozeném autu až téměř po hodině hry.

Sami položili díky Manuovi Tuilagimu pětku už ve druhé minutě, další dvě jim rozhodčí po konzultaci s videem neuznal. George Ford přidal 12 bodů z trestných kopů.

Anglie si v Japonsku připsala pátou výhru a ve finále se utká s vítězem nedělního zápasu mezi Walesem a Jihoafrickou republikou.

"Měli jsme na přípravu dva a půl roku, oni jen týden. Nevědomky jsme se na to celou dobu připravovali," řekl Jones. "Novozélanďané mají skvělý tým, takže abychom je porazili, museli jsme si sáhnout až na dno," dodal.

"Není ostuda s nimi prohrát, ale hodně to bolí," prohlásil novozélandský trenér Steve Hansen, který po pátečním duelu o třetí místo po sedmi letech ve funkci skončí.

Mistrovství světa v ragby - semifinále:

Anglie - Nový Zéland 19:7 (10:0)
Body: Ford 12, Tuilagi 5, Farrell 2 - Savea 5, Mo'unga 2. Rozhodčí: Nigel Owens (Wales).

Anglie: M. Vunipola (71. Marler), George (71. Cowan-Dickie), Sinckler (48. Cole), Itoje, Lawes (56. Kruis), Curry, Underhill (71. Wilson), B. Vunipola, Youngs (64. Heinz), Ford, May (46. Slade), Farrell, Tuilagi (75. Joseph), Watson, Daly

Nový Zéland: Moody (64. Tu'ungafasi), Talyor (51. Coles), Laulala (55. Taavao-Matau), Ratallick, Whitelock (68. Tuipulotu), S. Barrett (42. Cane), A. Savea, Read, A. Smith (55. Perenara), Mo'unga, Bridge (51. J. Barrett), Lienert-Brown, Goodhue (55. S. Williams), Reece, B. Barrett

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články