Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Conan, Savea, Nkosi nebo francouzský pořízek. Kdo by mohl patřit mezi hvězdy šampionátu?

Mistrovství světa v ragby nabídne přehlídku nejen těch nejlepších týmů, ale také celou plejádu výjimečných hráčů současné generace. Každá z účastnických zemí se může opřít o zajímavé reprezentanty. Kdo ze světové špičky bude patřit ke sledovaným hvězdám šampionátu v Japonsku a kdo by mohl prorazit v blízké budoucnosti?

S'bu Nkosi z Jihoafrické republiky v obležení argentinské obrany
zdroj: ČTK/PA autor: Christiaan Kotze

Světovému žebříčku vládnou Irové, kteří budou chtít konečně proniknout do elitní čtyřky celého turnaje. Jejich nejlepším výsledkem bylo zatím šest čtvrtfinálových účastí, nyní ale věří, že je do další fáze dostane Jack Conan, hráč na pozici číslo 8. Ceněný bojovník, který je schopen uhrát dlouhé metry s míčem v ruce i přes několik skládek soupeřů. V 16 reprezentačních zápasech zaznamenal 30 bodů.

Preview mistrovství světa si můžete poslechnout v Ragby fokus podcastu

Nový Zéland jako světová dvojka má ve svém kádru mnoho zvučných jmen, těžko vybírat jen jedno z nich. Jeden hráč však přece jen stojí za větší pozornost. Ardie Savea je bývalým reprezentantem v sedmičkovém ragby a po průnikové sezoně 2018 se napevno usadil v týmu All Blacks ve "velkém" ragby. Ceněný je především pro schopnost těžit ze soupeřových ztrát.

Třetí pozici v žebříčku drží Anglie, která si brousí zuby na další titul, na který čeká dlouhých 16 let. Tahounem týmu by měl být Henry Slade, centr z Exeteru. Tento útočný klenot umí přihrát i kopat a v 26 letech je nepostradatelnou součástí anglické sestavy.

Henry Slade
zdroj: ČTK/PA autor: Steve Paston

Jihoafrická republika bude hned prvním soupeřem Nového Zélandu v prestižním duelu zástupců jižní polokoule ve skupině B. Čtvrtý celek světa obhajuje bronz, ale zajisté pomýšlí na třetí titul. Týmu Springboks by mohl pomoct zejména velice produktivní S'bu Nkosi, který bude hlavním strůjcem jihoafrických pětek.

Pátý Wales se bude spoléhat na Joshe Adamse. Před čtyřmi lety zářil na šampionátu do dvaceti let, nyní by se měl předvést také mezi muži, ačkoli zatím nasbíral jen jedenáct zápasů. Na Poháru šesti národů, tedy evropské elitní šestky, se blýskl třemi položenými pětkami.

Josh Adams
zdroj: ČTK/PA autor: David Davies

Původně narozený na Fidži, ale reprezentující Austrálii. To je 24letý Isi Naisarani, osmička, která prohání soupeřovy obrany s protivníky na zádech. Přestože nemá tolik zkušeností, je to bijec a dříč, kterého potřebuje každý tým. Australané, kterým patří šestá pozice, čekají na titul už 20 let.

Na první finále stále čeká Skotsko, které se v žebříčku dostalo před osmou Francii. Ve skupině čekají Skoty Irové i domácí Japonci, a tak se o postup budou muset poprat. Rychlík Darcy Graham by mohl platit na tuhé defenzivy a na křídle bude soupeře trápit. Předvedl to ostatně v zápasech proti Anglii a Walesu.

Francouzi mohou být považováni za největší smolaře v historii šampionátů. Tři finálové účasti zůstaly nevyužity, do dalšího boje o titul je má dovést mimo jiných Demba Bamba, teprve jednadvacetiletý pořízek. Předností tohoto nadějného hráče je pracovitost, ale musí ještě zlepšit celkovou výkonnost a herní vybavenost. Budoucí hvězda světových šampionátů.

Darcy Graham
zdroj: ČTK/PA autor: David Davies
Zdroj
rugbyworld.com, rugbyworldcup.com, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články