Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Francie je prvním čtvrtfinalistou. Blízko postupu je i Wales

Cardiff – I v třetím utkání na mistrovství světa ragbisté Walesu slavili vítězství a udělali další důležitý krok k tomu, aby si zajistili čtvrtfinále. Lídr skupiny A se však na triumf proti Fidži, které na turnaji zůstává bez bodu, pořádně nadřel, nakonec si ale připsal další čtyři body po vítězství 23:13 a už v sobotu může mít jistotu postupu. Potřebuje k tomu, aby Austrálie porazila Anglii, která by tím pádem o vyřazovací část domácího turnaje přišla. Mezi osm nejlepších jako první postoupila Francie po výhře nad Kanadou.

Velšan George North se snaží projít kolem Asaeliho Tikoirotumaa
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/

Ač se dle tabulkového postavení mohlo před střetnutím zdát, že fanoušci na Millenium Stadium budou sledovat jasné vítězství domácího výběru, skutečnost byla takové, že střetnutí se změnilo ve velkou bitvu, která nabídla atraktivní podívanou s vítězným koncem pro favorizované domácí.

Ti do utkání vstoupili velkým tlakem a po sedmi minutách se dostali do sedmibodového vedení po položené pětce od Garetha Daviese a následném kopu Dana Biggara. Doběhnout do brankové zóny se v první části povedlo i Scottu Baldwinovi. Nejvíc bodů si však připsal již zmíněný Biggar, který kopy na "háčko" zajistil domácím sedm bodů a po poločase favorit vedl 17:6. Za Fidži skóroval dvěma trestnými kopy Ben Volavola.

Po změně stran ragbisté Fidži zvýšili tlak a dělali Velšanům obrovské problémy. V padesáté minutě po pětce Verenikiho Gonevy a následném kopu Volavoly se dotáhli na rozdíl čtyř bodů.

Wales však zbylé ataky svého soupeře již dokázal ubránit. Naopak domácí ještě díky dvěma povedeným kopům Biggara zvýšili svoje vedení na rozdíl desíti bodů a po závěrečném hvizdu mohli slavit další triumf. Wales zakončí základní skupinu 10. října utkáním s Austrálií.

Francouzi jsou prvními čtvrtfinalisty

Prvním čtvrtfinalistou mistrovství světa v ragby se stala Francie, která porazila Kanadu 41:18 a vyhrála i třetí zápas. Navíc si připsala důležitý bonusový bod za pětky, kterých položila pět.

Francouzi stihli položit tři pětky už do poločasu, po kterém vedli 24:12. Kanadu definitivně zlomili až po přestávce, kdy se zasloužili o další pětky Pascal Pape a Remy Grosso, jenž si odbyl úspěšný debut na mistrovství světa. Opora Francie Frédéric Michalak proměnil čtyři kopy po pětkách, navíc přidal dva trestné kopy a se 136 body se stal nejproduktivnějším hráčem své země v historii světových šampionátů. Poražení Kanaďané dohrávali zápas ve čtrnácti bez potrestaného Nanyaka Daly.

Mistrovství světa v ragby v Británii:

Skupina A: Wales - Fidži 23:13 (17:6)

Skupina D: Francie - Kanada 41:18 (24:12)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy