Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Anglie na šampionátu končí. Jejím katem se stal Australan Foley

Londýn - Klíčové měření sil o bytí a nebytí ragbisté Anglie nezvládli. Po prohře 13:33 s Austrálií je jisté, že domácí tým již nemá šanci na postup do čtvrtfinále. Naopak Wallabies mají účast v play-off zaručenou, spolu s nimi půjdou ze skupiny A dále Velšané. Hvězdou Australanů v utkání s Albionem byla útoková spojka Bernard Foley, která se postarala o 28 bodů svého týmu!

Utkání Anglie - Austrálie
zdroj: REUTERS autor: Andrew Winning

Foley se v průběhu prvního poločasu postaral o dvě pětky, které potvrdil konverzemi a navrch přidal proměněný trestný kop. Australané pozorně bránili, včasnými skládkami pokrývali výpady Angličanů a byli i nebezpečnější směrem dopředu, kde předváděli dynamičtější hru než jejich protivník.

Po změně stran se domácí celek před zaplněným Twickenham Stadium pokoušel o obrat a po pětce Watsona a prokopu Farrella se mu skutečně podařilo dostat se bodově na dostřel. V 71. minutě však tyto naděje značně pohasly kvůli dvěma nečistým zákrokům na anglické straně. První faul byl potrestán trestným kopem, za druhý si jeho původce, kopáč Farrell, vysloužil žlutou kartu. Pětka Giteaua v samotném závěru duelu byla pověstným posledním hřebíčkem do rakve výběru pořádající země.

V historii ragbyových mistrovství světa je to poprvé, co se tým z hostitelské země nedokázal probojovat do vyřazovací části turnaje.

"Zklamali jsme celý národ. Omlouváme se," řekl kapitán týmu Chris Robshaw. "Za posledních pár let jsme předvedli několik dobrých výkonů, ale dneska byla Austrálie lepší. V týmu jsou však dobří hráči a doufám, že země bude stát za nimi," uvedl trenér Stuart Lancaster.

Kouč nechtěl po utkání rozebírat svou budoucnost u reprezentace s tím, že nyní je pro něj hlavní připravit mužstvo na poslední zápas. "Co se týče mistrovství světa, výsledky to nevypoví, ale celkově jsme vyhráli víc zápasů, než jsme prohráli, a získali pár pěkných skalpů," shrnul své působení od roku 2011, během kterého dokázali Angličané porazit i úřadující mistry světa Novozélanďany či právě Austrálii.

Z pohledu rozluštění postupové tajenky se odehrál důležitý duel i ve skupině B, kde proti sobě nastoupily celky Skotska a Jihoafrické republiky. Skotové přišli v utkání o svou neporazitelnost na letošním turnaji a výběru Springboks podlehli 16:34, i tak jsou ale na dobré cestě do čtvrtfinále. Definitivu účasti mezi nejlepšími osmi mužstvy MS 2015 dá Skotům jakákoliv výhra nad Samoou.

Tým JAR potřebuje taktéž ve svém posledním vystoupení v základní skupině splnit roli favorita, a to proti Spojeným státům. To by pro svěřence Heyneke Meyera neměl být problém, i vzhledem k tomu, že proti Statečným srdcím měl již jejich výkon o třídu vyšší parametry než herní trápení z úvodu turnaje.

Utkání JAR - Skotsko
zdroj: REUTERS autor: Lee Smith

Patrná byla převaha jejich roje, zlepšeným výkonem se prezentoval i kopáč Pollard, autor 19 bodů. Jihoafrickou ekipu vedl premiérově z pozice kapitána Fourie du Preez, mlýnová spojka týmu, jež nahradila Jeana de Villierse, který po zranění čelisti oznámil konec reprezentační kariéry.

Čtvrtfinálové naděje mohou teoreticky stále živit i hráči Japonska, ale spoléhat se musí na zaváhání některého z výše uvedených soků.

I tak je jediný asijský účastník World Cupu jeho nejpříjemnějším překvapením. Potvrdil to v odpoledním duelu skupiny B, když nedal šanci výběru Samoi a po výsledku 25:6 oslavil už svou druhou výhru na turnaji. Před letošním MS přitom Japonci dokázali na světovém šampionátu vyhrát zápas naposledy v roce 1991.

Se Samoou, které podlehly v jedenácti z předchozích 14 vzájemných zápasů, měly Statečné květy jasně navrch. Dominovaly zejména v průběhu prvního poločasu, v němž si vypracovaly náskok 20:0. Samoa doplatila i na dvě desetiminutová vyloučení, po kterých hrála několik minut ve třinácti. Bodovat se jí povedlo až po 63 minutách.

Strůjcem japonského vítězství byl Ajumu Goromaru, kterému byla přiznána trestná pětka a dalších šestnáct bodů přidal z kopů. S 45 body je tak aktuálně nejlépe bodujícím hráčem letošního šampionátu.

Mistrovství světa v ragby v Británii:

Skupina A: Anglie - Austrálie 13:33 (3:17),

Skupina B: Japonsko - Samoa 26:5 (20:0), JAR - Skotsko 34:16 (20:3).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články