Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

All Blacks vládnou ragby - podruhé jsou mistry světa

Auckland - Ragbisté Nového Zélandu se dočkali vytouženého druhého titulů mistrů světa, na který čekali 24 let. V nečekaně dramatickém finále v Aucklandu dnes porazil favorizovaný domácí tým Francii 8:7. Francouzi získali potřetí stříbrné medaile, navíc mají jeden bronz. Trofej Webba Ellise pro nejlepší tým planety jim však i na sedmém světovém šampionátu unikla.

"Úžasné! O tomhle jsme nějakou chvíli snili, teď můžeme odpočívat v pokoji," prohlásil trenér vítězů Graham Henry. "Jsem hrdý na to, že jsem Novozélanďan. Lidi nás skvěle podporovali a stáli za celým šampionátem," dodal. "Tohle už nám nikdo nevezme," radoval se kapitán Richie McCaw. "Celá země by měla být pyšná na každého člena tohohle týmu. Já jsem. Pod větším tlakem už jsme ani být nemohli, všichni si sáhli tak hluboko, jak to jen šlo."

Nový Zéland se soupeři dokonale pomstil za vyřazení ve čtvrtfinále minulého mistrovství světa, kde Francie využila k senzaci domácího prostředí. Oba týmy se utkaly už v základní skupině letošního turnaje, tehdy All Blacks zvítězili jednoznačně 37:17, ale ve finále měli mnohem těžší práci.

Stejně jako před čtyřmi lety se Francouzi rozhodli aktivně postavit tradičnímu novozélandskému rituálu před zápasem, a když domácí hráči spustili svou haku, utvořili formaci "V" na znamení vítězství a pomalu kráčeli proti soupeři. Po symbolickém vzdoru pak favoritovi statečně čelili i v následujících 80 minutách.

Novozélanďany poslal do vedení pětkou pilíř Tony Woodcock, jenž tím stanovil skóre prvního poločasu. V černém dresu se stejně jako v semifinále Austrálií nedařily kopy Piri Weepuovi, jenž neproměnil kop po pětce ani dva trestné kopy.

Rozhodující vedení získal svěřencům Grahama Henryho střídající Stephen Donald, jenž se ve 46. minutě postavil k trestnému kopu místo Weepua a proměnil. Francouzi vzápětí kontrovali pětkou a proměněným kopem, ale navzdory velkému úsilí už ve zbytku zápasu jednobodové manko nesmazali. K nadšení 61 tisíc diváků v Eden Parku ragbisté Nového Zélandu těsný náskok uhájili a druhým titulem se vyrovnali Austrálii a Jihoafrické republice.

Donald po zápase prožíval velkou satisfakci, protože se zdálo, že jeho reprezentační kariéra je u konce. Do týmu se dostal až během turnaje, na kterém All Blacks přišli kvůli zranění o Dana Cartera a Colina Sladea a dnes po 33 minutách také o Aarona Crudena. Donald si odbyl debut ve finále a rovnou se stal hrdinou. "Někteří lidé podkopávali moji oprávněnost patřit do národního týmu. Je fajn, dostat šanci ukázat, že jsem All Black. Finále mistrovství světa je dobrý odrazový můstek," uvedl Donald, kterého chválil i kouč Henry. Současně přiznal, že nepočítal, že právě tohoto hráče ve finále nasadí. "Ale hrál zatraceně dobře. Dal kop, který byl nakonec rozhodující, a odvedl potřebnou práci i v poli," řekl kouč.

Mužem zápasu byl vyhlášen francouzský kapitán Thierry Dusautoir, jehož pětka byla ale k obratu málo. "Je to vážně škoda, jsem zklamaný. Ale jsem pyšný na kluky, co tady dokázali. Prohráli jsme dvakrát ve skupině a stejně jsme došli až sem," prohlásil.

Nový Zéland - Francie 8:7 (5:0)

Body: Woodcock 5, Donald 3 - Dusautoir 5, Trinh-Duc 2. Rozhodčí: Joubert (JAR). Diváci: 61 079.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články