Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Perušič se Schweinerem po třech výhrách ve skupině postupují v Ostravě přímo do čtvrtfinále

Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem postupují na turnaji Pro Tour Elite v Ostravě přímo do semifinále. České mužské jedničky porazily Američany Andyho Beneshe a Milese Partaina 21:16, 21:13 a po třetí dvousetové výhře ovládly svou skupinu. Barbora Hermannová a Marie-Sára Štochlová podlehly na závěr skupiny Švýcarkám Nině Brunnerové a Tanje Hüberliové dvakrát 17:21, ale čtvrteční výhra nad Brazilkami jim v konečném účtování zajistila osmifinále. Kryštof Jan Oliva a Tadeáš Trousil podle očekávání po třech porážkách vypadli.

První set domácích mužských jedniček s americkými kvalifikanty byl dlouho vyrovnaný, až za stavu 14:13 získali Češi rozhodující náskok díky několika skvělým Perušičovým zákrokům v poli. Ve druhém už na kurtu panovali trojnásobní stříbrní ostravští medailisté.

"Znovu se ukázala důležitost divácké kulisy. Diváci nás ze začátku podrželi, my jsme zůstali v klidu, ustáli jsme jejich nástup. Pak jsme si trpělivě počkali na svoje šance, dotáhli se a od té doby už jsme byli lepším týmem," řekl Perušič.

"Jsme moc rádi, že ušetříme síly. V téhle konkurenci to klidně může být klíčové. Ani si nepamatuju, kdy naposledy se nám podařilo ušetřit celý jeden zápas. Jsme zvyklí hraním nešetřit, tak jen doufám, že nás to nepřekvapí," dodal Schweiner, který ve čtvrtek oslavil 29. narozeniny. "Jsem rád, že narozeninový den je pryč, protože těch přání k blížící se třicítce bylo až příliš," uvedl se smíchem.

Hermannové se Štochlovou se vstup do utkání vůbec nepovedl, první bod získaly až za stavu 0:7. Přestože se pak české jedničky zlepšily, velkou ztrátu už nedohnaly.

Druhá sada byla vyrovnanější, avšak při skóre 17:17 Švýcarky i díky dvěma blokům získaly čtyři body v řadě a tím i celý zápas. Do play-off Češkám pomohla třetí porážka Brazilek Agathy s Rebeccou, díky níž si udržely třetí místo.

"Holky jako mistryně Evropy mají jedno z nejlepších podání na téhle úrovni a já jsem se s tím na začátku nepoprala. Myslím, že jsme zareagovali dobře, ale bylo to pozdě. Ve druhém setu jsme se držely, bojovaly, měly jsme šance, které jsme bohužel nesložily. To bolí hodně," uvedla Hermannová.

"Před domácím publikem prohra samozřejmě mrzí. Po prvním zápase jsme se naladily na to, že si chceme na domácím centrkurtu zahrát ještě nějaký vítězný set nebo i zápas," doplnila Štochlová.

Oliva s Trousilem nejprve získali proti Brazilcům Vitoru Felipemu s Renatem první set, ale prohráli 16:21, 21:18, 8:15. První set rozhodlo několik nepovedených českých útoků po technickém oddechovém čase.

Ve druhé sadě se Oliva s Trousilem párkrát dostali do trháku, náskok udrželi až do konce a vyrovnali. V tie-breaku brazilští vicemistři světa z loňského šampionátu v Římě využili řadu nevynucených chyb českých mladíků a bez problémů dovedli zápas do vítězného konce.

Premiéru v hlavní fázi elitního turnaje zakončili Oliva s Trousilem porážkou dvakrát 14:21 s favorizovanými Poláky Bartoszem Losiakem a Michalem Brylem.

"Spíš než radost ze získaného setu mě mrzí porážka, protože bylo vidět, že jsme na ně měli. Bohužel chyby, které jsme udělali v prvním setu a tím jsme ho ztratili, jsme udělali i ve třetím, a výsledek byl stejný," řekl po prvním duelu Trousil.

"Prohra mrzí, ale postupem času budeme rádi, že jsme vicemistrům světa mohli dát jeden set," doplnil Oliva.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články