Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Taková šance na olympiádu by nás tři roky zpět ani nenapadla, chválí si Schweiner s Perušičem

Co sezona, to zlepšení. Ani rok 2019 v této tradici beachvolejbalového páru Ondřej Perušič, David Schweiner nic nezměnil. Čeští reprezentanti se blýskli zejména stříbrem na čtyřhvězdičkovém turnaji v Ostravě a v současnosti už vyhlíží ročník nadcházející, v němž by rádi dokráčeli na olympijské hry. "Turnajů je ještě hodně, ale šance je dobrá," věří Perušič.

Slavící David Schweiner a Ondřej Perušič
zdroj: ČTK autor: Pryček Vladimir

V polovině listopadu se vrátili po několikahodinové cestě z Mexika domů a po přistání si mohli spokojeně říct: Sezonu máme úspěšně za sebou. Ročník 2019 byl totiž ze strany dvojice Perušič, Schweiner opět velice povedený; znovu posunuli svá maxima.

V červenci se jako první mužské české duo po šesti letech zúčastnili mistrovství světa, kde skončili sedmnáctí. Na mistrovství Evropy v Rusku vypadli až ve čtvrtfinále a dařilo se jim na podnicích Světového okruhu v čele s životním turnajem v Ostravě, kde brali druhé místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Jak hodnotí sezonu a šance na kvalifikaci na OH? Odpovídali Schweiner a Perušič

Konečné razítko na povedenou sezonu dali v mexickém Chetumalu, kde si na dalším čtyřhvězdičkovém turnaji připsali pátou příčku. "To je vzhledem k olympijské kvalifikaci super výsledek. Porazili jsme týmy, s nimiž soupeříme o olympiádu a body se budou počítat," těšilo Schweinera v rozhovoru pro Sportovní zprávy ČT sport.

Právě olympijská kvalifikace, resp. olympijské hry v Tokiu jsou hlavním cílem, na který se po pár týdnech odpočinku začnou Češi opět koncentrovat. Ze světového žebříčku se na vrchol roku dostane 15 nejlepších párů a Schweiner s Perušičem zatím drží právě patnáctou pozici. Nakonec by jim ale dokonce mohlo stačit i horší místo.

"Na to jak jsme malý sport, tak je ta kvalifikace složitá. Když to okleštím, ze žebříčku se nakonec dostane 18 dvojic, jelikož se počítají mistři světa a vítězové zářijového olympijského kvalifikačního turnaje v Číně. Jsme ve skupině devíti týmů, které bojují o čtyři místa. My si z nich stojíme nejlépe, ale příští sezona nabídne spoustu turnajů," vysvětlil Perušič.

Série kvalifikačních turnajů pro české duo začne opět v březnu v Mexiku a pokračuje až do 14. června, kdy skončí. Podniků bude v mezidobí tolik, že si reprezentanti budou muset promyslet kalendář a program, kdy a kterých se účastnit, resp. neúčastnit.

"Program je strašně nabitý a málokdo zkusí jet všechny turnaje za sebou. S uzávěrkou kvalifikace se všichni organizátoři i země snažili vměstnat vlastní turnaj před její konec, aby dali svému týmu šanci hrát doma a vybojovat důležité body do žebříčku," myslí si Schweiner.

Ostrava nás strašně nakopla

Češi v tomto směru budou moci opět spoléhat na sílu narvaných tribun a velkou podporu v Ostravě, kde se turnaj kvůli olympiádě bude v příštím roce konat o týden dřív od 20. do 24. května.

"Výsledek z Ostravy nás nakopl do dalších turnajů. Navíc kdybychom neuhráli tak dobrý výsledek, nebyli bychom v hlavních soutěžích na velkých pětihvězdičkových turnajích, které jsou během července a srpna. Jsme spokojení, že to další rok bude zase. Bude to těsně před uzávěrkou kvalifikace. Už se těšímě a věříme, že něco uhrajeme," doufá Schweiner.

Český pár by chtěl ale i s výhledem na olympijskou kvalifikaci útočit na vyšší umístění pravidelněji a opět potvrdit tradici, že co rok, to zlepšení. "Určitě chceme hrát ještě lépe. Abychom na olympiádu došli, tak se musíme zlepšit nebo alespoň minimálně zopakovat některé dobré výkony z tohoto roku," myslí si Perušič.

Zatímco zlepšení vidí v tomto roce reprezentanti zejména ve stabilních výkonech a výhrách s papírově slabšími týmy, rezervy, na kterých chtějí zapracovat, jsou představení na velkých podnicích jako MS a ME. Zejména na evropském šampionátu cítili, že mají na medaili.

"Před turnajem bychom páté místo z ME a sedmnácté z MS brali, ale předvedená hra nebyla ideální a víme, že na ME jsme měli minimálně na bronz. I na MS by tomu slušel minimálně o zápas více. Řekl bych, že během velkých turnajů jsme zahráli spodek a horší výkony," zamyslel se Schweiner.

Zapracovat se na tom pokusí od začátku roku, kdy zamíří za svými italskými trenéry do Říma, kde stráví tři měsíce intenzivní přípravou, po níž už se vrhnou opět do olympijské kvalifikace, která nabere na obrátkách.

Češi ale věří, že šance na postup je velká. "Věříme si. Na druhou stranu nechceme vyhlašovat, že tam určitě jedeme. Těch turnajů je ještě hodně a my se musíme ještě trochu zlepšit. Šance je ale určitě dobrá. Tři roky zpátky by nás to nenapadlo, že by byla taková, ale teď máme zodpovědnost," dodal Perušič.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články