Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Světový beachvolejbal se vrátí do ČR, otazníkem jsou finance

Elitní plážový volejbal by se měl od příštího roku vrátit do České republiky, otazníkem ale zůstávají finance. V kalendáři pro novou sezonu je v rámci Světového okruhu zařazen čtyřhvězdičkový turnaj mužů a žen od 20. do 24. června a zatímco v minulosti se hrálo v Praze na Štvanici, svaz nyní jedná o pořádání v Ostravě.

zdroj: ČTK/AP autor: Anthony Anex

"Pracujeme s variantou Ostrava, která je sice pravděpodobná, ale zatím není nic podložené smluvně. Jednání probíhají," řekl předseda volejbalistů Marek Pakosta. "Světovka by měla být zajištěna na dva roky," doplnil člen správní rady svazu Michal Provazník.

Svaz se domlouvá s Ostravou, ale není vyloučeno, že se akce vrátí do Prahy, kde se turnaj uskutečnil v minulosti šestkrát - pro muže v letech 2008, 2010, 2011 a 2012, pro ženy v sezonách 2014 a 2015. Před třemi lety skončil triumfem dvojice Kristýna Kolocová, Markéta Sluková.

Zásadní ovšem bude zajistit akci ekonomicky. Jen na odměny pořadatelé potřebují 300 tisíc dolarů (150 tisíc na každou kategorii), v přepočtu přes 6,5 milionu korun. Hlavním zdrojem pokrytí mají být finance z programu ministerstva školství na podporu významných mezinárodních akcí. "Ale ten ještě není vypsaný, ostatně jako všechny ostatní programy ministerstva, takže to znamená určitou nejistotu," konstatoval Pakosta. Teoreticky by se nicméně mohlo stát, že svaz bude muset turnaj znovu odvolat.

zdroj: ČTK autor: Toman Petr

Společný turnaj Světového okruhu se měl v Praze hrát letos v květnu, ale svaz ještě pod vedením Zdeňka Haníka se loni v prosinci pořadatelství z ekonomických a organizačních důvodů vzdal.

Nový turnaj je vypsán jako čtyřhvězdičkový, což je druhá nejvyšší kategorie v hierarchii Světového okruhu. "Nad námi jsou už jen majory a mistrovství světa," podotkl Pakosta a za zásadní označil, že se představí muži i ženy. "To nám umožní nasadit do hry domácí dvojice bez ohledu na jejich postavení v žebříčku." Českým párům, pokud by se turnaj konal v ČR i v roce 2019, může akce přispět i k účasti na olympiádě v Tokiu 2020.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články