Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Schweiner: Přišli jsme na to, že taktika postoupit z třetího místa je mnohem lepší

Odlišná taktika oproti loňskému mistrovství světa v Římě i stříbro z evropského šampionátu v Mnichově v témž roce pomohly v Mexiku spolu s důkladnou přípravou plážovým volejbalistům Ondřeji Perušičovi s Davidem Schweinerem k zisku historického zlata. K němu došli i přes nevýrazné výkony ve skupině, když v play-off porazili i dva nejvýše nasazené týmy. Oba byli hosty Sportovních zpráv na ČT sport.

"V Římě jsme zvolili taktiku vyhrát skupinu a pak jsme vypadli v prvním kole s Brazilci, kteří nakonec skončili stříbrní. Přišli jsme na to, že taktika postoupit ze třetího místa s odřenýma ušima je mnohem lepší. A ono to opravdu fungovalo," uvedl Schweiner.

Na loňském MS Češi ovládli skupinu, ale poté vypadli hned v prvním kole play-off a obsadili dělené 17. místo. O dva měsíce později slavili v Mnichově evropské stříbro a získali první medaili z vrcholné akce.

"Do té doby jsme byli tým, který už se nějakou dobu pohyboval v širší světové špičce, ale chyběla nám medaile z velké akce. Stříbro z mistrovství Evropy nám dalo určitou míru sebevědomí do dalších turnajů. To nám loni v Římě chybělo," prohlásil Perušič.

O MS i výhledech ke Hrám v Paříži ve Sportovních zprávách:

David Schweiner:

"Byl to turnaj jako každý jiný. Co jsme dokázali, nám dochází s odstupem času. Finále bylo extrémně nervózní."

Ondřej Perušič:

"I koncovka tie-breaku ukázala, že jsme byli připraveni, a trenér nás k tomu hodně nabádá, abychom se nezasekli v situacích, kdy se nám nedaří, abychom se snažili aktivně něco změnit a postavit soupeře do nekomfortní situace. Z toho plynulo rozhodnutí vyměnit si strany na poslední dva body a ukázalo se to jako správná volba."

Ondřej Perušič směrem k Paříži:

"Je to pomoc směrem do přípravy, teď ji můžeme plánovat směrem k olympiádě. Ale je to zároveň přídavný tlak. Teď budou všichni očekávat, že když nevyhrajeme medaili, bude to zklamání. Já si myslím, že jsme součástí širší špičky, ale nedá se to brát jako samozřejmá věc."

Díky titulu si pražští beachvolejbalisté v Mexiku, na jehož vysokou nadmořskou výšku se v Praze připravovali i v hyperbarické komoře, jako jediní zajistili kvalifikaci na olympijské hry v Paříži.

Tam by si v příštím roce rádi vylepšili chuť po nevydařené premiéře pod pěti kruhy v Tokiu, kde předloni kvůli Perušičově pozitivnímu testu na koronavirus přišli o jeden zápas. I kvůli tomu nakonec nepostoupili ze skupiny.

"Je to pro nás obrovské uklidnění směrem k olympiádě. Během léta jsme kvůli mému zranění přišli o několik možností získat pár relevantních výsledků směrem k olympiádě. Hodně jsme přemýšleli, jak postavit zbytek olympijské kvalifikace. Z tohoto pohledu nám mistrovství světa hodně pomohlo," řekl Perušič.

Trenér Andrea Tomatis i gestor českého beachvolejbalu Vít Mařík zase připomněli složité začátky spolupráce v roce 2016.

"Tehdy jsem hodně zvažoval, jestli je trénovat. Upřímně jsem o nich vůbec nic nevěděl, byli úplně neznámí. Po těch sedmi letech musím říct, že to bylo skvělé rozhodnutí," prohlásil italský kouč.

"Příběh je úžasný i v tom, že kluci začínali úplně odspodu. V počátcích dokonce přespávali na lavičce na letištích," doplnil Mařík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články