Perušič se Schweinerem zahájili sezonu i turnaj v Dauhá vítězně, na vítěze OH ale nestačili

Vstup do sezony mají za sebou David Schweiner s Ondřejem Perušičem na turnaji Pro Tour v Dauhá. V prvním utkání nejprve porazili ve třech sadách Italy Paola Nicolaie a Samuela Cottafavu. Následně však prohráli se světovými jedničkami Andersem Molem a Christianem Sörumem z Norska 21:16, 19:21, 10:15.

Proti olympijským vítězům a mistrům světa Molovi se Sörumem Češi s přehledem vyhráli první set a i ve druhém dlouho vedli, avšak Norové dokázali průběh zápasu stejně jako v loňském finále v Ostravě otočit. Pražské beachvolejbalisty porazili pošesté za sebou, neuspěli pouze v premiérovém vzájemném měření sil před pěti lety.

"Prohra nás mrzí, protože Norové byli k poražení, ale zase se nám nepodařilo dotáhnout slibně rozehraný zápas. Zároveň si myslím, že na začátek sezony jsme oba zápasy nehráli špatně. Když vypilujeme některé chyby, které jsme udělali, tak doufám, že další turnaje už budou lepší," řekl Perušič.

Perušič se Schweinerem v první sadě za stavu 10:10 uhráli čtyři body v řadě a náskok s přehledem udrželi až do konce. Norové nezvykle často chybovali, zatímco Češi byli na ztrátě téměř bezchybní.

Ve druhém setu se Mol se Sörumem poprvé dostali do vedení až za stavu 17:16 a vzápětí šli do trháku. Češi dokázali srovnat na 19:19, ale pak poslal Perušič podání do autu a Schweinerův útok zastavil Mol, jenž do té doby na síti nepotvrzoval pověst nejlepšího blokaře na okruhu.

V deštivém tie-breaku Češi smazali brzké tříbodové manko, ale za stavu 6:7 proklouzl Perušičovi vlhký míč při nahrávce mezi rukama a chvíli nato mu rozhodčí odpískal druhou technickou chybu. Na další zvrat už turnajové šestky nenašly dost sil.

"Tím, že se zápas nepočítá do olympijské kvalifikace a za týden máme Nory ve skupině znovu, jsme jej využili k vyzkoušení některých nových věcí. Zkusili jsme hrát rychlejší hru a v prvním setu a v polovině druhého ty věci fungovaly. Mrzí nás zejména zkažená podání ve druhém setu a nějaké nevyužité šance v poli i na bloku. Norům se první set hodně nepovedl, pak se ale zlepšili a začali hrát to, co umějí. V tie-breaku se nám sice podařilo několikrát srovnat, ale tahali jsme v něm za kratší konec," prohlásil Perušič.

Do úvodního zápasu vstoupili Češi lépe, ale Italové vyrovnali a v dramatické koncovce proměnili osmý setbol, poté co předtím tři odvrátili. Druhá sada měla obdobný průběh s tím rozdílem, že Perušič se Schweinerem udrželi náskok až do konce.

Hned zkraje tie-breaku zatlačili vicemistři Evropy na Italy servisem a vybudovali si čtyřbodový náskok, který pak ještě navýšili. Čtyřiatřicetiletý Nicolai s o deset let mladším Cottafavou dokázali snížit až na tříbodový rozdíl, ale Češi už si výhru pohlídali.

"Zápas byl dost náročný, jako první zápas sezony to hodnotíme dost pozitivně. Porazili jsme jeden z nejlepších párů na světě v dramatickém tie-breaku, který jsme zvládli dobře. Přesto je tam spoustu věcí, na kterých musíme zapracovat, ale tak to na začátku sezony bývá," řekl Perušič.

Akce pro deset nejlepších dvojic uplynulé sezony má dotaci 800 tisíc dolarů. V pětičlenných skupinách se utká každý s každým, první čtyři páry postoupí do čtvrtfinále. Finále, v němž naposledy Perušič se Schweinerem podlehli Molovi se Sörumem, je na programu v neděli.

Finálový turnaj Pro Tour v plážovém volejbalu v Dauhá:

Perušič, Schweiner (7) - Nicolai, Cottafava (6-It.) 2:1 (-29, 18, 11), A. Mol, Sörum (2-Nor.) - Perušič, Schweiner 2:1 (-16, 19, 10).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články