Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Silver 2024

Perušič se Schweinerem v Ostravě zdolali Nizozemce, Italům ale podlehli

Ondřej Perušič a David Schweiner nejprve zahájili domácí turnaj Ostrava Beach Pro vítězstvím proti nizozemské dvojici van de Velde, Immerse 2:0 na sety, v odpoledním duelu s Italy Cottafavou a Nicolaiem ale prohráli 1:2 na sety. České jedničky čeká v pátečním programu zápas proti dalšímu nizozemskému páru Luini, Varenhorst. Jakub Šépka s Jiřím Sedlákem zdolali nizozemské favority Stefana Boermanse a Yoricka de Groota 2:1 na sety. Naopak Barbora Hermannová s Marií-Sárou Štochlovou nestačily ve dvou setech na Kanaďanky Melissu Humanaovou-Paredesovou a Brandie Wilkersonovou. Páteční přímé přenosy z obou kurtů sledujte na ČT sport a ČT sport Plus. Podívejte se na Program a výsledky.

Ondřej Perušič a David Schweiner na turnaji Ostrava Beach Pro
zdroj: ČTK/Profimedia autor: Jaroslav Ožana

K zisku úvodní sady proti italskému páru Cottafavovi s Nicolaiem pomohly českým jedničkám i zkrácené servisy ještě za nerozhodného stavu. Ve druhém setu se situace obrátila, nedařilo se hlavně Schweinerovi. Úřadujícím mistrům světa nevyšel ani tie-break, v němž brzy nabrali velké manko a zkušení Italové už je nenechali vrátit se do zápasu.

"Od druhého setu Italové asi našli recept, a zároveň naše hra se zhoršila asi ve všech ohledech. Už se nám nedařilo tolik je dostávat pod tlak podáním i následně bránit. A naopak zejména Cottafava zahrál velmi dobrý zápas. A to nejenom v útoku, ale také v obraně. Několik klíčových bodů zařídil on," prohlásil Perušič.

"Musíme udržet výkon z první sady po dva sety. Naše hra byla poslední měsíce hrozně nahoru a dolů. Tohle to trošku potvrzuje," uvedl Schweiner. "Získaný set je slabá útěcha, ale počítá se," dodal třicetiletý blokař.

V dopoledním utkání proti Nizozemcům si nejprve vypracovali náskok, Nizozemci ale snížili na 13:14, úvodní set už ovšem nezachránili. Druhá sada měla obdobný průběh, za stavu 12:11 uhráli Češi i díky esu a dvěma blokům šest bodů v řadě a k radosti slušně zaplněných tribun rozhodli o hladké výhře. Van de Veldemu s Immersem tak oplatili prohru z úvodu sezony v Dauhá.

"Víceméně od mistrovství světa jsme nepředváděli nějak oslnivé výkony. A vzhledem k tomu, jaká očekávání měli nejen diváci, ale i všichni ostatní od turnaje v Ostravě, tak jsme byli nervózní," uvedl Perušič.

"Jsme hrozně spokojení za takový vstup. Zároveň je hodně důležitý bodový rozdíl, který se nám povedl, protože to je jeden z klíčů postupu ze skupiny. Může rozhodovat každý bod," řekl Schweiner. "Měli jsme v zádech podporu domácích diváků, což je opravdu velmi významný faktor, a naše výsledky z minulých let to dokazují. A myslím si také, že Nizozemci teprve včera získali jistotu, že se kvalifikují na olympijské hry. Možná si zápas šli trochu více užít," doplnil Perušič.

Šépka se Sedlákem v prvním setu několikrát utekli až na rozdíl čtyř bodů a nakonec jej vyhráli 21:18. Pak ale Češi, kteří spolu hrají první sezonu, začali chybovat a Boermans s de Grootem pohodlně vyrovnali. V tie-breaku se karta znovu obrátila, Šépka se Sedlákem vedli po Boermansových nepřesných útocích až o sedm bodů a nejcennější výhru kariéry už si proti nasazeným čtyřkám nenechali utéct.

"Po druhém setu, který byl velmi jasný pro soupeře, bylo těžké znovu najít rytmus. A vlastně hodit to za hlavu, to je opravdu těžké, když třeba přijde i nějaká únava. Ale povedlo se nám to a jsem za to moc vděčný," řekl Šépka. "Hodně jsme si pomohli podáním. Hlavně v tie-breaku, kdy nás Nizozemci podrželi svými chybami na servisu a především na útoku," doplnil Sedlák.

Hermannová se Štochlovou na Kanaďanky v obou setech i kvůli chybám na příjmu brzy ztrácely, trápily je i bloky Wilkersonové. V průběhu druhé sady se Češky zlepšily a dokonce si vypracovaly dva setboly, ale dvě esa mistryně světa z roku 2019 Humanaové-Paredesové rozhodla o vítězství turnajových čtyřek.

"Zapomněla jsem na to, že tady už nejsem začátečník, a byla jsem na začátku hrozně nervózní. Pak už to ze mě ve druhém setu spadlo," uvedla Štochlová. "Neříkám, že jsme s tím spokojené, to vůbec ne. Radši bychom hrály tie-break, ale jsem ráda, že jsme nedostaly dvakrát 21:13 a neodešly jsme domů takhle," dodala Hermannová.

Turnaj Pro Tour kategorie Elite v plážovém volejbalu v Ostravě:

Muži:

Skupina A: Perušič, Schweiner (1-ČR) – Van de Velde, Immers (9-Niz.) 2:0 (17, 14), Cottafava, Nicolai (8-It.) - Perušič, Schweiner 2:1 (-14, 13, 7).

Skupina D: Šépka, Sedlák (12-ČR) - Boermans, De Groot (4-Niz.) 2:1 (18, -10, 7).

Ženy:

Skupina D: Humanaová-Paredesová, Wilkersonová (4-Kan.) - Hermannová, Štochlová (12-ČR) 2:0 (12, 21).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články