Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Perušič se Schweinerem padli v Ostravě až ve finále ve třech setech

Blízko výhře v turnaji Světového okruhu v plážovém volejbale v Ostravě byl nejlepší český pár Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem. V semifinále čelili ruskému páru Oleg Stojanovski – Vjačeslav Krasilnikov, úřadujícím mistrům světa, a porazili je 2:0 po setech 21:17, 21:14. Ve finále s nizozemskou dvojicí Brouwer – Meeuwsen vyhrál český pár úvodní set, ale soupeři vyrovnali a v dramatickém závěru třetí sady měli víc štěstí.

Ondřej Perušič a David Schweiner na Ostrava Beach Open
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Perušič se Schweinerem v Ostravě druhým místem vyrovnali svůj předloňský výsledek, tehdy rovněž ve třech setech nestačili na světové jedničky Anderse Mola a Christiana Söruma z Norska. Kromě březnového historického zlata z Dauhá má nejlepší český pár z elitního okruhu na kontě ještě tři druhá a jedno třetí místo.

"Finále jsme si užívali, i když to chvílemi nevypadalo, protože jsme byli z turnaje unavení, ale byla úžasná atmosféra. A finále bylo, jak mělo být, rozhodlo se ve třech setech, bylo vyrovnané a jenom škoda, že se nám to nepovedlo dotáhnout," řekl Schweiner.

Světoví šampioni z roku 2013 Brouwer s Meeuwsenem slaví na okruhu sedmý titul. Oba páry se představí i na olympijských hrách v Tokiu, kde budou Nizozemci obhajovat bronz z Ria.

Češi v úvodu především díky několika blokům Schweinera, který si jich připsal celkem deset, odskočili do vedení. Nizozemci sice pětibodovou šňůrou skóre otočili, ale po soupeřově oddechovém času začali chybovat a první set prohráli o osm bodů.

Na začátku druhé sady Perušič se Schweinerem několikrát pokazili příjem na střed, a přestože svými tradičními zbraněmi dokázali ztrátu zlikvidovat, Nizozemci se jim znovu vzdálili a duel vyrovnali.

"Když jsme viděli, jak hráli v turnaji, tak jsme z nich měli dost respekt, ale i v jejich hře, která vypadá strojově, se nám podařilo najít skulinky. Dave celé zápasy výborně blokoval a občas jsme zatlačili servisem," řekl Perušič. "V prvním setu oni udělali několik nevynucených chyb, z toho vyplynulo vítězství, a ve druhém to bylo naopak," popsal Perušič.

V tie-breaku se Češi rychle oklepali a dostali se do vedení 10:6, ale Brouwer s Meeuwsenem díky pěti bodům v řadě průběh znovu otočili. V dramatické koncovce za stavu 14:13 při nizozemském mečbolu poslal Schweiner míč do autu.  "Nevyužili jsme vedení po jejich hluché chvíli a koncovka samotná byla otázka jednoho dvou bodů. Oni ten míč uhráli a my ne," řekl Perušič.

"Je to hořkosladké, ale bohužel jsme v zápase udělali víc chyb, než jsme měli v plánu," řekl na kurtu Schweiner. "Na druhou stranu se stříbrem jsme spokojeni," dodal Perušič.

V semifinále porazili Perušič se Schweinerem ruský pár Oleg Stojanovski – Vjačeslav Krasilnikov 2:0. "I když to podle skóre tak nevypadá, až do samého závěru jsme si nemohli být ničím jistí. Rusové jsou pověstní tím, že mají vynikající servis i v těžkých momentech. Naštěstí jim to dnes nelepilo a my jsme byli schopní si odztrátovat ten zbytek," řekl na kurtu Perušič.

"Rusové se od začátku na centrkurtu necítili dobře jak na útoku, tak na servisu, a na tom je jejich hra založená. Také nám pomohla skvělá atmosféra," pokračoval český polař. "Před turnajem jsme říkali, že budeme spokojení s postupem do čtvrtfinále, tohle je těžký nadplán. Jestli z toho bude zlatá medaile, tak budeme jedině rádi," doplnil Schweiner.

Kromě zlata z Dauhá mají Perušič se Schweinerem z elitního okruhu na kontě dvě druhá a jedno třetí místo. Druzí skončili v roce 2018 v Mersinu a předloni v Ostravě, třetí letos v Cancúnu. 

Ženské finále ovládly Američanky Sarah Sponcilová s Kelly Claesovou, pro které je to druhý triumf na Světovém okruhu za sebou i celkově. Ve finále porazily Švýcarky Joanu Heidrichovou a Anouk Vergéovou-Dépréovou 21:18, 21:15 a navázaly na květnové vítězství ze Soči.

Deváté nasazené Američanky, které ve druhém utkání ve skupině proti Markétě Nausch Slukové s Barborou Hermannovou odvrátily dva mečboly a zvítězily 2:1, ve finále ani jednou neprohrávaly a po většinu zápasu měly navrch. Celkovým primátem potvrdily kvalifikaci na olympijské hry v Tokiu.

Turnaj Světového okruhu v plážovém volejbale kategorie 4* v Ostravě:

Muži:

Finále: Brouwer, Meeuwsen (22-Niz.) - Perušič, Schweiner (1-ČR) 2:1 (-13, 19, 13).

O 3. místo: Andre, George (19-Braz.) - Krasilnikov, Stojanovskij (4-Rus.) 2:0 (25, 18).

Semifinále: Perušič, Schweiner - Krasilnikov, Stojanovskij 2:0 (17, 14), Brouwer, Meeuwsen - Andre, George 2:1 (20, -24, 14).

Ženy:

Finále: Sponcilová, Claesová (9-USA) - Heidrichová, Vergéová-Dépréová (3-Švýc.) 2:0 (18, 15)

O 3. místo: Barbara, Salgadová (19-Braz.) - Pavanová, Humanaová-Paredesová (2-Kan.) 2:0 (15, 16).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články