Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nausch Sluková má novou parťačku. Největší smysl mi dává pomoct mladé hráčce, říká

Po nečekaném ukončení spolupráce s Helenou Havelkovou kariéru v pětatřiceti ještě nebalí. Plážová volejbalistka Markéta Nausch Sluková se rozhodla pokračovat ve dvojici s Karin Žolnerčíkovou. Jednadvacetileté nové parťačce se pokusí předávat zkušenosti a otevřít jí cestu mezi elitu.

Je nám líto, video expirovalo.
Nausch Sluková má novou parťačku

Účastnice tří olympiád spolupracovala s Havelkovou necelý rok a chtěly se probojovat na vrcholnou akci příští sezony. Poté, co se jim ale výrazněji nedařilo, se rozhodla Havelková společný projekt ukončit a vrátila se k šestkovému volejbalu. S reprezentací ji v příštích dnech čeká mistrovství Evropy.

"Ukončení beachové kariéry Helči a její odchod do šestek mě zaskočil, takže mi chvilku trvalo, než jsem se zorientovala a zjistila své beachvolejbalové možnosti plus se rozhodla, jakým směrem se chci ubírat. Aby mi to vnitřně dávalo smysl a naplňovalo mě to. Přece jen, už mi není dvacet a mám před sebou možná pár let," řekla Nausch Sluková. "Jak jsem reagovala, když mi Helča řekla, že končí? Koukala jsem na ni jako puk. Měly jsme nějaký projekt, který ze dne na den skončil," přiznala.

Nakonec se rozhodla, že se pokusí předávat zkušenosti mladším beachvolejbalistkám. "Vyšlo mi z toho, že mi největší smysl dává vytáhnout si k sobě nějaké mláďátko a pomoct mladé hráčce k přechodu z juniorské kategorie do profesionálního volejbalu. Pomoct zkušenostmi, body, které ještě mám nahrané, pomoct leadershipem a tím, že jsem patnáct let hrála ve světě," uvedla Nausch Sluková. Kariéru končit nechtěla.

Jako novou spoluhráčku si vybrala Žolnerčíkovou, s níž už odehrála i tři malé turnaje v Polsku a Rakousku. "Dohodly jsme se, že to spolu zkusíme. Vyzkouší si, jaké to je odehrát nějaké turnaje na Tour," řekla. Společně se představí na turnaji Futures v Brně a na mistrovství republiky. Na podzim by měly hrát turnaje kategorie Pro Tour Challenge.

Přestože nyní nebudou nastupovat proti světové elitě, jak byla Nausch Sluková v minulosti zvyklá, za problém to nepovažuje. "Beru to jako součást kariéry. Já jsem posledních patnáct let hrála na vrcholu a teď si myslím, že nastala správná chvíle hledat v tom něco jiného než jen svůj prospěch. Chtěla bych pomoct českému beachvolejbalu, hráčkám. A jestli to znamená objíždět turnaje nižších kategorií, tak to udělám. Jsem s tím v pohodě," podotkla.

Tréninky a turnaje s výrazně mladší Žolnerčíkovou ji baví. "Je vidět, že se chce učit. Sny, které já už mám za sebou a splnila jsme si je, má ona před sebou. Hrát na velkých turnajích, jet na olympiádu... Je to hezké, je to impulz. I mně to vlilo novou krev do žil. Vidět, jak je hladová po sportu a těší se na kariéru, kterou má před sebou," popsala Nausch Sluková. Žolnerčíková ale zároveň studuje v USA, takže společný program přizpůsobují i škole.

Nausch Sluková začala loni spolupracovat s Havelkovou s cílem kvalifikovat se na Hry do Paříže. Teoreticky se jí to může podařit i s Žolnerčíkovou, jako úkol pro příští rok si to ale nestanovily. "Přes žebříček se už kvalifikovat reálně nemůžeme, šlo by to jen přes kontinentální pohár. Není to ale prvoplánový cíl," řekla.

Navíc letenky na olympiádu by získaly jen v případě, že by kontinentální pohár vyhrály a vedle toho si kvalifikaci přes žebříček zajistil v současnosti nejlepší český pár Barbora Hermannová, Marie-Sára Štochlová. "Hypotetická možnost tam je, ale není to nic, na co bych se soustředila," uvedla Nausch Sluková.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články