Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Mezinárodní šampionáty i svatby. Beachvolejbalisté Perušič a Schweiner zažijí zlomové léto

Pestrý a volejbalově nabitý rok čeká letos plážové duo Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera. Kromě sportovních vrcholů, kterými budou květnový turnaj Pro Tour v Ostravě, červnové mistrovství světa v Římě a srpnový evropský šampionát v Mnichově, mají české jedničky před sebou i zásadní události v osobním životě. Oba se v létě budou ženit, rádi by rovněž dokončili vysokoškolské studium. Přesto si našli čas na to, aby v Kayak Beach Baru předali ceny nejlepším hráčům uplynulé sezony Pražské beachligy pro děti a mládež.

Je nám líto, video expirovalo.
Perušič se Schweinerem podpořili talenty na Pražské beachlize

"Vrcholy jsou v pořadí svět, Evropa, Ostrava. Mistrovství světa je pro nás důležité jak bodově kvůli výchozí pozici pro olympijskou kvalifikaci, která začne v lednu, tak je to asi vrchol sezony pro všechny týmy. Navíc je to v Římě, takže to bude prestižní pro naše italské trenéry i pro nás, protože jsme tam strávili spoustu času. Moc rádi bychom tam předvedli dobrý výkon, uhráli dobrý výsledek a trochu si tak vynahradili neúspěch z loňské sezony," řekl Perušič, jenž si s několika talenty během čtvrteční exhibice zahrál.

Sedmadvacetiletí Perušič se Schweinerem loni vyhráli silně obsazený turnaj v Dauhá, skončili druzí v Ostravě a ve finále Světového okruhu v Cagliari prohráli až ve finále, ale vrcholy sezony jim nevyšly podle představ. Na olympijských hrách v Tokiu vinou Perušičova pozitivního testu na koronavirus přišli o první zápas a vypadli už ve skupině. Chuť si příliš nespravili ani pátým místem na ME ve Vídni.

"Už se k tomu moc nevracíme. Samozřejmě je to něco, co se úplně nezapomíná, ať už to dobré, nebo ty horší věci. Snažíme se zejména ty horší využít jako motivaci do další práce, abychom si zklamání z obou dvou vrcholů vynahradili třeba letos nebo v dalších letech," prohlásil Perušič.

Letos už na pódium vítězů nastoupili. Pořád je na čem pracovat, říká Schweiner

Do letošní sezony vstoupili "Perun" a "Dave" pátým místem na turnaji Pro Tour Elite 16 v Mexiku a stříbrem z akce kategorie Challenge v Brazílii. "Po prvních zápasech v obou turnajích hodnotíme páté a druhé místo téměř jako zázrak, protože jak po taktické stránce, tak co se komplexního výkonu týče to nebylo úplně ono. Neměli jsme herní rytmus. Postupem se to zlepšovalo, ale pořád je na čem pracovat. Hra není úplně stabilní, jeden set hrajeme perfektně, potom jde výkon na 50 procent. Na tom musíme pracovat a doufáme, že se nám to do vrcholů sezony podaří zlepšit," řekl Schweiner.

Před ostravským turnajem nebudou v květnu obhajovat zlato z Dauhá a dají přednost několikatýdenní přípravě v domácím prostředí. "Dlouho jsme přemýšleli nad tím, jak přípravu směrem k mistrovství světa postavit. Nakonec jsme se rozhodli, že upřednostníme delší blok přípravy v Čechách, který bude směřovat k Ostravě a následně k MS," řekl Perušič.

Oba si velmi pochvalují spolupráci s nadějným párem Tomáš Semerád, Jakub Šépka. "Jdou nahoru, rostou jak silově, tak herně. Během pár let pod vedením našeho trenéra Andrey Tomatise by mohli být v širší špičce, ne-li v užší, to asi ukáže až čas. Máme dobré tréninkové parťáky, vysoký blok. Je to komplexní tým, takže jsme rádi, že mimo ČR, i když jsme doma, je máme vždycky po ruce," uvedl Schweiner.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články