Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Kubala s Hadravou zvládli oba zápasy a jsou už v osmifinále

Klagenfurt - Beachvolejbalisté Přemysl Kubala a Jan Hadrava postoupili na mistrovství Evropy po výhře 2:1 na sety nad ruským párem Dmitrij Barsuk, Jaroslav Koškarev do osmifinále. Do vyřazovací fáze přitom český pár v Klagenfurtu prošel po odvráceném mečbolu v posledním utkání základní skupiny.

Před měsícem a půl Kubala s Hadravou vydřeli v písku bronzovou medaili na Evropských hrách v Baku, díky níž dostali pro evropský šampionát divokou kartu. První dva duely v základní skupině prohráli, po dalších dvou výhrách se však dostali mezi nejlepších 16 týmů. "Užíváme si to a jsem fakt rád, že jsme postoupili. Šli jsme do toho po hlavě a vyšlo to," řekl Hadrava.

Duel play-off zahájili lépe ruští volejbalisté, kteří první set vyhráli 21:17. "Dělal jsem hodně nevynucených chyb," řekl Hadrava. České dvojici se však podařil obrat - srovnali na sety díky vítězství 21:18 a rozhodující sadu získali 15:12. "Pak už jsme hráli líp, trošku se to stabilizovalo. Nehráli jsem naše maximum, ale líp a přišla odměna v podobě vyhraného druhého setu a dobře jsme nastoupili do tie-breaku. Vítězství se cení a je jedno, jakým způsobem se k němu dopracujete," řekl Hadrava.

O postup do čtvrtfinále budou Kubala s Hadravou hrát v sobotu dopoledne s jedněmi z největších favoritů, nizozemskou dvojicí Alexander Brower, Robert Meeuwsen. Mistři světa z roku 2013 a třetí nasazení postoupili do osmifinále přímo díky vítězství v základní skupině a na turnaji zatím ztratili pouze jeden set.

Češi oproti tomu hráli všechny čtyři dosavadní duely v Rakousku na tři sety a do vyřazovací fáze postoupili až po výhře v posledním utkání skupiny. V něm porazili tureckou dvojici Murat Giginoglu, Volkan Gögtepe po odvráceném mečbolu 16:14 ve třetím setu. V zápase o všechno vyhráli první set 21:13, pak Turkům podlehli 13:21 a v napínavém závěru prokázali pevné nervy.

Po odvráceném mečbolu proměnili tři body v řadě a oslavili další společný úspěch. "Chtěli jsme potvrdit, že jsme si divokou kartu zasloužili. Že bronz v Baku nebyla náhoda. To se nám povedlo, aspoň ten první krok," řekl Kubala.

Hadrava: V tie-breaku už to bylo na ručník, ale otočili jsme to

S Hadravou přitom na začátku tie-breaku prohrávali o čtyři body (1:5), ale pomohl jim oddechový čas. "Byl to zápas o bytí a nebytí pro oba páry, což se projevilo, a na obou stranách bylo hrozně chyb. V tie-breaku už to de facto bylo na ručník, ale otočili jsme to. Štěstí po dvou prohraných tie-breacích se otočilo k nám," radoval se Hadrava.

Zatímco jednačtyřicetiletý Kubala startuje na ME už podesáté a byl nejlépe sedmý v roce 2008 s Petrem Benešem, o 17 let mladší Hadrava vždy skončil ve skupině. "Tohle je moje třetí seniorská Evropa a poprvé mám postup. Teď už si to užijem," dodal mladší z českého páru.

Vítězové skupiny, vicemistři světa Nizozemci Reinder Nummerdor s Christiaanem Varenhorstem, po třetím vítězství prošli rovnou do osmifinále. Naopak jejich krajanky Madelein Meppelinková, Marleen Van Ierselová titul neobhájí, v osmifinále podlehly Slovenkám Natálii Dubovcové s Dominikou Nestarcovou 0:2 na sety.

Mistrovství Evropy v plážovém volejbalu v Klagenfurtu (Rakousko):

Muži: Skupina A:  Nummerdor, Varenhorst (1-Niz.) - Gabathuler, Gerson (16-Švýc.) 2:1 (12, -16, 6), Kubala, Hadrava (32) - Gögtepe, Giginoglu (17-Tur.) 2:1 (13, -13, 14).

Konečné pořadí ve skupině: 1. Nummerdor, Varenhorst 3 výhry (sety 6:3), 2. Gabathuler, Gerson 2 (5:4), 3. Kubala, Hadrava 1 (4:5), 4. Gögtepe, Giginoglu 0 (3:6).

Play-off - 1. kolo: Kubala, Hadrava - Barsuk, Koškarev (24-Rus.) 2:1 (-17, 18, 12).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články