Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Klučičí zlato? Totálně zasloužené, oceňují až dosud jediné české medailistky z MS

Jejich bronz z roku 2001 až po dvaadvaceti letech přebil jiný úspěch na MS. Eva Ryšavá (dříve Celbová) se Soňou Novákovou (Dosoudilovou) byly až do úspěšného finále šampionátu v Mexiku jedinými českými medailistkami. Zlaté tažení Ondřeje Perušiče s Davidem Schweinerem oběma udělalo velkou radost a připomenulo úspěšné mistrovství v Klagenfurtu.

Eva Celbová a Soňa Dosoudilová
zdroj: ČTK

"Je to sladká odměna, třešnička na dortu za jejich dlouholetou práci a výsledky, které měli," řekla Nováková. "Ještě teď jsem v úžasu z toho, co kluci předvedli. Je to fakt totálně zasloužené," doplnila Ryšavá.

"Neskutečně si sedí lidsky, navíc už v sobě mají správnou vyzrálost, psychickou sílu, klid. Je na nich vidět, že i kdyby se třeba půl setu nedařilo, oni si furt hrají svoje. Navíc u nich vnímám, že se pořád chtějí zlepšovat, pořád chtějí něco zkoušet ve chvílích, kdy to hoří," prohlásila Ryšavá. "Mají úplně dotažený k dokonalosti jak blok, tak i pole. Vyšperkovali to na mistrovství svého umění. Proto to tak dopadlo," uvedla.

Věřily jsme jim

Zatímco Nováková kvůli časovému posunu nesledovala šampionát naživo, Ryšavá viděla před nedělním finále v televizi už poslední zápas Čechů ve skupině, kdy po porážce s Brazilci Evandrem a Arthurem museli s postupem do play off čekat na zbývající výsledek. "Když jim nakonec vyšlo, že postoupili dál, tak jsem si říkala, že to jsou přesně ty momenty, kdy se to může úplně otočit. Přišlo mi, že najednou se do nich vlila nová síla," prohlásila Ryšavá.

"Špička je vyrovnaná, takže je vždycky hrozně těžké, aby takovéto vítězství vyšlo zrovna na velkou akci. A většinou je to otázka času. Takže já bych jim určitě věřila, protože když se jim dařilo na světové sérii, proč by nemohli vyhrát na mistrovství světa? Teď se jim to takhle sešlo," uvedla Nováková.

Bronz z mistrovství světa v roce 2001 Nováková považuje za svůj největší úspěch, přestože spolu s Ryšavou startovaly pod dívčími jmény Dosoudilová a Celbová na olympijských hrách v Sydney 2000 i o čtyři roky později v Aténách.

"Účasti na olympiádě jsou hrozně fajn, ale co se týče sportovní stránky, tak bronz na mistrovství světa je nejvíc. Pro mě osobně to byl největší úspěch kariéry, protože to bylo v Klagenfurtu na turnaji, který byl každoročně perfektní. A ještě tam za námi přijelo strašně moc známých, takže jsme tam měli takovou domácí kulisu. O to bylo vítězství proti Američankám v duelu o bronz lepší," konstatovala Nováková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články