Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Hermannová se Štochlovou si zahrají na OH v Paříži

Plážové volejbalistky Barbora Hermannová a Marie-Sára Štochlová se nakonec na olympijské hry dostaly. Jejich přemožitelky z finále Nations Cupu Nizozemky nesplnily národní kritéria a do Paříže nemohou. České reprezentantky se tak jako první náhradnice kvalifikovaly na olympijský turnaj, informoval na webu Český volejbalový svaz.

Marie-Sára Štochlová a Barbora Hermannová
zdroj: facebook.com/CeskyBeachvolejbal

Hermannová se Štochlovou na začátku této sezony chtěly usilovat o postup ze žebříčku, ale i vinou zranění a nemocí potřebné body nezískaly. Cesta tak vedla přes Nations Cup. V jeho prvním kole podlehly Finkám a na finálový turnaj nepostoupily, takže se zdálo, že se jim dveře do Paříže zavřely.

Jako náhradnice se však finálového turnaje Nations Cupu v Jurmale mohly zúčastnit a dařilo se jim. Tentokrát nebezpečné Finky porazily a prohrály až ve finále, kdy společně s Kylie Neuschaeferovou a Markétou Svozilovou podlehly dvakrát 1:2 Nizozemsku. Znovu to vypadalo, že se jejich společný olympijský sen rozplynul, ale pak se ukázalo, že vítězky Nations Cupu nesplnily požadavky národního olympijského výboru.

České hráčky neskrývaly nadšení. Štochlovou zastihla zpráva na Sicílii, kam jela podpořit na turnaj svého přítele. "Moje prvotní reakce byla, že nemám slov. Úplně mi nedochází, co to přesně znamená a tak," svěřila se v nahrávce pro média. Hermannová doma připravovala narozeninovou oslavu pro partnera. "Dostaly jsme se na olympiádu, kterou jsme před necelým týdnem obrečely. Teď určitě pociťuju nadšení a vlnu motivace. A zrovna si vyčítám, že jsem dneska měla moc čokolády. To bylo z té nervozity, že jsem čekala na finální rozhodnutí," řekla.

Věděly, že Nizozemky mohou mít s olympijskou nominací problém. "Nechtěla jsem si dávat žádné naděje, protože přece jenom ta porážka ve finále v Jurmale byla opravdu jedna z nejtěžších v mé dosavadní kariéře. Nechtěla jsem si dávat naděje a pak být znova zklamaná," uvedla Štochlová. V koutku duše přece jen doufala a čekala, co se stane. Hermannová se nad nizozemskými kritérii pozastavila. "Zajistit si ticket na olympijské hry a pak ho nedostat, mi přijde zvláštní a nepochopitelné," poznamenala. Přišlo jí to kruté nejen vůči nizozemské dvojici, ale také vůči týmům, které Nizozemky na cestě do finále porazily. Sama ale i tuto cestu na OH ocenila.

Podobně jako Tereza Fišerová v kayakcrossu se tak i beachvolejbalistky mohou nakonec radovat z olympijské kvóty, se kterou už nepočítaly. "Štěstí přeje připraveným, využili jsme každou možnost se kvalifikovat. Kvalifikovat se na olympijské hry je snem každého sportovce. Vím, že si to holky moc přály, ale taky vím, že se dlouho trápí se zraněními, a to je částečně limitovalo. Za energii a snahu, kterou do kvalifikace vložily, si postup zaslouží," uvedl předseda svazu Marek Pakosta.

Hermannová pojede na olympijské hry potřetí. Do Ria de Janeiro 2016 i Tokia 2021 se dostala s Markétou Nausch Slukovou. V Brazílii vypadly v předkole před branami osmifinále, v Tokiu si kvůli koronaviru Nausch Slukové nezahrály. Pro Štochlovou to bude v Paříži olympijská premiéra. V mužském turnaji budou Česko na písku pod Eiffelovou věží reprezentovat mistři světa Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem.

Zdroj
ČTK, cvf.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články