Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dražice Cup

Beachvolejbalové ME v Jurmale začalo z českého pohledu na jedničku

České dvojice vstoupily do beachvolejbalového mistrovství Evropy v lotyšské Jurmale vítězně. V lázeňském městě na pobřeží Baltského moře totiž Michaela Kubíčková s Michalou Kvapilovou porazily Jekatěrinu Birlovovou s Jevgenijí Ukolovovou z Ruska ve dvou setech a v nejkratším možném čase uspěly také šesté nasazené Markéta Nausch Sluková s Barborou Hermannovou.

Michaela Kubíčková a Michala Kvapilová
zdroj: ZUMA autor: Michael Chavet

Letos je ME vrcholem sezony, neboť pandemie koronaviru připravila beachvolejbalovou elitu o prestižní turnaje Světového okruhu.

Spolufavoritky šampionátu Hermannová se Slukovou mohou v Jurmale zkompletovat medailovou sbírku. Stříbro a bronz už mají, o loňské ME v Moskvě kvůli zranění Slukové přišly.

Na úvod je prověřily domácí juniorky, které se nezalekly a v obou setech dosáhly 16 bodů. "Holky jsou šikovné mládí, ale zápas jsme si pohlídaly a byl v naší režii. Možná byly trochu unavené nebo trochu vyjukané. My jsme dobře podávaly a držely si náskok. Je fajn, že máme zajištěn postup ze skupiny," uvedla Sluková.

Je nám líto, video expirovalo.
Sluková a Hermannová si poradily s vítězkami juniorského ME

Ve středu se Češky poměří v boji o osmifinále naopak se zkušenými třicátnicemi Martou Menegattiovou a Viktorié Orsiovou z Itálie. "Jsou výborné. Bude to padesát na padesát, ale zamakáme –⁠ bylo by dobré mít o zápas míň. Uvidíme, co podmínky. Zítra by se mělo rozfoukat a ve čtvrtek má teplota spadnout třeba o 10 stupňů," dodala Sluková.

Kubíčková s Kvapilovou obhajují na ME čtvrtfinálovou účast a vykročily za ní dvousetovou výhrou. Birlovovou s Ukolovovou v prvním setu deklasovaly výrazným rozdílem devíti bodů, ve druhém po velké bitvě potřebovaly šest setbolů.

"Bylo skvělé si zahrát po delší době na opravdové pláži a v mezinárodní konkurenci. Trochu foukal vítr, čehož jsme využily zvlášť v prvním setu. Hraje se nám dobře," uvedla Kvapilová.

O vítězství ve skupině B, a tím i postup rovnou do osmifinále, budou osmnácté nasazené hrát ve středu proti německé legendě Lauře Ludwigové, jež útočí na páté zlato, ale před turnajem ji sužovala bolavá záda. Její spoluhráčkou je Margareta Kozuchová.

Tribuny v Jurmale nejsou zcela prázdné, ale počet diváků je kvůli hrozbě šíření koronaviru značně omezen. Druhé a třetí týmy z osmi skupin budou hrát první kolo play-off.

Ve středu zahájí ME muži, nejlepší česká dvojice Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem se kvůli zranění prvního z nich odhlásila.

Mistrovství Evropy v plážovém volejbalu v Jurmale (Lotyšsko):

Ženy:
Skupina B:

Kubíčková, Kvapilová (18-ČR) - Birlovová, Ukolovová (15-Rus.) 2:0 (12, 23), Kozuchová, Ludwigová (2-Něm.) - Ozolinová, Skrastinová (31-Lot.) 2:0 (7, 16).
Skupina F:
Menegattiová, Orsiová (11-It.) - Jupiterová, Chamereauová (22-Fr.) 2:0 (18, 23), 
Hermannová, Nausch Sluková (6-ČR) - Namikeová, Brailková (27-Lot.) 2:0 (16, 16).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články