Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Beach volejbal se po odmlce vrací na scénu, v Kataru se představí i tři české páry

Po půlroční pauze se znovu rozjíždí mezinárodní scéna v plážovém volejbalu. V katarském Dauhá v pondělí začal turnaj čtyřhvězdičkové kategorie Světového okruhu a obnovuje se i boj o postup na olympijské hry do Tokia.

zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/ autor: Gerold Rebsch

Na turnaji s dotací 300 tisíc dolarů se v hlavní soutěži představí tři české páry. Mezi ženami nechybějí Markéta Nausch Sluková s Barborou Hermannovou a Michala Kvapilová s Michaelou Kubíčkovou, mezi muži Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem. V kvalifikaci hráli Patrik Maňas a Jiří Sedlák a v rozhodujícím duelu o postup do hlavní části podlehli 12:15 v třetím setu ruské dvojici Alexandr Licholetov, Ruslan Bykanov.

Loni byla sezona kvůli koronaviru zcela minimální. Z velkých akcí se hrálo jen v září mistrovství Evropy a předtím o měsíc dříve turnaj Světové série v Badenu.

"Těšíme se hodně!" řekla Hermannová. "Přeci jen je to dlouhá doba, co jsme si zahrály proti těm nejlepším týmům. I přesto, že jsme měly spoustu tréninků, přípravných zápasů, celý turnajový mód se přece jen nedá nahradit."

Turnaj se koná bez fanoušků a za striktních opatření. "Jsme zavření v bublině, kterou nesmíme vůbec opustit. Můžeme jet jen na hřiště a zpátky. Nesmíme zajít do krámu, pro kafe," popsala Sluková podmínky, které jsou pro sportovce v současnosti běžné. "Turnaj v období pandemie je poměrně náročné zorganizovat a my jsme strašně rády, že ta možnost je, že si můžeme zahrát po tak dlouhé době."

V Kataru se vedle covidových opatření řešilo i oblečení žen. Původně nesměly hrát v plavkách, aby neodhalovaly ramena a další partie. "Tak jsme si s předstihem pořizovaly trička a kraťasy tříčtvrťáky nebo legíny, které zakryjí nohy až po kolena. Nakonec se rozhodlo, že se v plavkách bude moct hrát," řekla Hermannová.

Výsledky se znovu započítávají do kvalifikace o olympijské hry. Sluková s Hermanovou si účastí v Kataru naplní kvótu 12 turnajů a měly by se v žebříčku pro hry posunout do patnáctky, která z něj do Tokia postoupí. "Turnaj je pro nás docela důležitý, ale ještě bude x šancí uhrát dobré výsledky. Je třeba se v olympijském žebříčku trochu posunout, abychom měly klid," řekla Hermannová.

V mezinárodním kalendáři zatím žádný velký turnaj Světového okruhu uvedený není, ale organizace FIVB ho má v nejbližší době aktualizovat. Hrát by se měl od 2. do 6. června i čtyřhvězdičkový podnik J&T Banka Ostrava Beach Open.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články