Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ze školní lavice mistrem Evropy. Třináctiletý Ukrajinec přepsal historii

Jeho vrstevníci se perou s pubertou a hrají na playstationu, on je ve svém sportu evropským šampionem. Ukrajinský skokan do vody Oleksij Sereda vyhrál na domácí půdě v Kyjevě soutěž ve skoku z desetimetrové věže a stal se nejmladším králem starého kontinentu v dějinách tohoto odvětví.

Je nám líto, video expirovalo.
Třináctiletý skokan Sereda je mistrem Evropy

Ve věku 13 let a 7 měsíců překonal rekord Toma Daleyho (13 let a 10 měsíců) z Anglie, který opanoval soutěž na mistrovství Evropy v roce 2008.

Z tribun zaplněného bazénu se zdálo, že ukrajinský supertalent skáče absolutně bez nervů. "Byl jsem nervózní jako všichni. Snažil jsem se oprostit od pozornosti ostatních a eliminovat jakoukoli chybu. Z vítězství mám samozřejmě radost," řekl Sereda, jenž na sebe upozornil už na červencovém světovém šampionátu v plaveckých sportech v Jižní Koreji.

V Kwangdžu, kde se poprvé utkal s dospělými, totiž skončil těsně pod stupni vítězů. Senzačním triumfem v Kyjevě získal pro svou zemi k radosti dvou tisíc diváků v hledišti místenku na olympijských hrách v Tokiu 2020. Tam navzdory útlému věku může startovat, protože potřebnou hranici čtrnácti let zlomí v prosinci. 

"Ze všeho nejvíc si teď chci odpočinout," dodal Sereda.   

Zdroj
ČT sport, BBC, xsport.ua

Hlavní zprávy

Nejčtenější články