Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Zdraví drží, vygraduje forma? Kubová s Mickou vyhlíží plavecké MS v Koreji

Sezonním vrcholem českých plavců je letošní mistrovství světa v Koreji. Jan Micka, Simona Kubová (dříve Baumrtová) a Barbora Seemanová už navíc mají jistotu účasti na olympijských hrách. Teď se však budou od pátku 12. července snažit, aby jejich forma gradovala právě na MS. Zatím vše nasvědčuje tomu, že by to tak mělo být. Plave se jim výborně, a navíc jim drží zdraví. "Teď hlavně ta psychika," přemýšlí Kubová, co by ji přece jen mohlo trochu limitovat.

Kubová splnila limit na světový šampionát i olympiádu v Tokiu jako první z Čechů. Na mítinku v Eindhovenu zaplavala na 100 metrů znak za 59 vteřin a 66 setin. Sedmadvacetiletá plavkyně tím zaostala pouze o setinu za svým vlastním českým rekordem.

"Hrozně jsem si přála splnit limit co nejdřív, do Ria jsem se s tím poměrně trápila. Teď jsem za to hrozně šťastná. Odpadla mi starost, na první dobrou jsem to splnila. Jsem hrozně ráda, že se to takhle brzy podařilo," tvrdí Kubová.

Limit potvrdila i na nedávném republikovém mistrovství v Českých Budějovicích a formu bude chtít zúročit i na světovém šampionátu v Koreji, kde zdejší bazén moc dobře zná. V roce 2015 zde totiž na univerziádě vybojovala stříbro.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Čeští plavci před mistrovstvím světa

"Snažím se, aby forma na MS vygradovala. Moje největší limity jsou v psychice a nervozitě. Teď jsem hodně zlepšila jak startovní sok, obrátku, tak i technicky jsem na tom lépe než před osmi lety. Záleží, jak se na velkou soutěž budu schopna připravit mentálně," dodává.

Kubová začala více pracovat s plaveckými analytiky, kteří jí pomáhají se startem i technikou. "Změnili jsme i systém trénování, máme víc těžších tréninků než dříve. Metoda jako taková je fajn. Vytvořím si tzv. pyramidu, abych mohla mít širší základnu," vysvětluje.

Nejvíce Kubovou těší, že jí drží zdraví. "Od začátku sezony jsem nebyla nemocná, takže to jde docela dobře. Strašně ráda bych na mistrovství světa překonala české rekordy," přeje si směrem k mistrovství v korejském Kwangdžu.

Druhým olympijským nominantem se stal Micka, který splnil limit na osmistovce a patnáctistovce. Čtyřiadvacetiletý plavec navíc na dubnovém mítinku ve Stockholmu překonal na nejdelší bazénové distanci národní maximum o více než 7 sekund. Čas 14 minut 48 sekund 52 setin by na minulém mistrovství světa v Budapešti stačil dokonce na čtvrté místo.

"Jsem rád, byl jsem z toho hrozně překvapený. Šel jsem do toho závodu trochu rozpačitý, nevěřil jsem, že zaplavu kvalitní čas, ale povedlo se to," líčí Micka, který by chtěl zabojovat o finálové umístění a být alespoň do nejlepší osmičky. "Ale je to hodně odvážné. Uvidíme, děláme vše pro to, abych zaplaval nejlíp, co můžu."

V přípravě udělal největší změnu v zařazení běhání. "A celkově máme i organizovanější suchou přípravu a více propracovaný systém regenerace. Věřím, že mi tyhle změny pomohly ke skvělým výsledkům. Ve vodě pořád trénujeme tvrdě, naplaváváme kilometry a asi si to sedlo," doplňuje s tím, že na psychické stránce spolupracuje s Marianem Jelínkem.

Ani jeho netrápí zdravotní problémy. "Doufám, že se mi nic nepřihodí těsně před mistrovstvím. Teď to je první sezona, kdy se mi zatím všechno daří a zdraví drží. Většinou se mi stávalo, že jsem byl během sezony dvakrát vážněji nemocný."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články