Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Závody se rozhodují ve svolavatelně, myslí si "Železná lady" Hosszúová

Budapešť - Katinka Hosszúová, očekávaná hvězda mistrovství světa v plavání, je přesvědčena, že v boji o vítězství hraje klíčovou roli psychika. Před startem bazénových soutěží prohlásila, že závody se rozhodují už ve svolavatelně. Trojnásobná olympijská šampionka se dle svých slov mění na startovním bloku z osmadvacetileté ženy v Železnou lady.    

Katinka Hosszúová
zdroj: REUTERS autor: Marcos Brindicci

Poslední okamžiky ve svolavatelně jsou podle Hosszúové alfou a omegou každého závodu. "Myslím si, že v tu chvíli je do značné míry hotovo. Záleží na tom, s jakým mentálním nastavením do toho jdete. Je to o tom, jak jste připraveni. Pak se vše odehraje tak, jak si představujete," řekla veleúspěšná Maďarka.

Svou psychologickou přípravu zintenzivňuje po cestě z útrob stadionu k bazénu. "Když vycházím ven, nevidím ani diváky. Ani nic neslyším. Obvykle poslouchám hudbu, takže už jsem ve své zóně. Mám svou dráhu, svou černou čáru. A o tom to je," prozradila pětinásobná mistryně světa, která září především v polohových závodech.

Nejlepší plavkyně světa uplynulých tří let může další cenné kovy do své bohaté medailové sbírky přidat před domácím publikem v Budapešti, kde bazénové soutěže MS začnou v neděli. K úspěchům jí pomáhá, že při závodech nechává svou lidskou osobnost stranou.

"Když se postavím na blok, vidíte Železnou lady. Katinka Hosszúová je v hotelu nebo doma, ale Železná lady nezná žádné omluvy a bude bojovat o co nejlepší výkon," vyprávěla s odkazem na svou přezdívku.

K silné psychice se propracovala pod vedením svého trenéra a manžela Shanea Tusupa po zklamání na olympijských hrách v roce 2012 v Londýně, kde skončila na dlouhé polohovce čtvrtá. "Démony" definitivně zahnala loni na Hrách v Riu, kde polohový závod na 400 metrů vyhrála a časem 4:26,36 překonala světový rekord Číňanky Jie Š'-wen z OH 2012.

V Riu získala ještě další dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili, které pak pověsila na krk svému dědečkovi László Bakosovi. Ten ji do třinácti let trénoval. "Dal do mého plavání hodně práce. Už když mi byly čtyři roky, řekl mi: Budeš olympijská šampionka," vzpomínala Hosszúová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články