Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Zářila v ledovém alpském jezeře. Plavkyně Klementová přivezla z Francie sedm medailí

Ve francouzském alpském středisku Samoëns skončil světový šampionát v zimním plavání. V horském jezeře Lac aux Dames, kde měla voda teplotu pod pěti stupni Celsia, se neztratila devatenáctiletá otužilkyně Andrea Klementová. Z Francie přivezla hned sedm medailí na krátkých tratích.

Andrea Klementová
zdroj: Klub ledních medvědů/Zdeněk Štancl autor: Petra Klementová

Francouzské město Samoëns je sportovně známé hlavně jako startovní bod pro výstup na cyklistický Col de Joux Plane, téměř 1700 metrů vysoký kopec, kde bude letos v červenci vrcholit čtrnáctá etapa Tour de France. Je vyhledávané také turisty a lyžaři – anebo jen prostými obdivovateli tohoto koutu savojských Alp.

Co ale na tomto místě dělají plavci, přesněji řečeno ti, kteří se věnují zimní verzi tohoto sportu? V Samoëns, a hlavně v nedalekém horském jezeře Lac aux Dames letos totiž proběhlo mistrovství světa v zimní plavání. Tento sport má několik podmínek, které se týkají především teploty vody: ta nesmí překročit pět stupňů Celsia.

Je nám líto, video expirovalo.
Plavkyně Klementová zářila na MS v zimním plavání

A přestože v minulých týdnech například v České republice zimní podmínky zaostaly výrazně za očekáváním, francouzské Samoëns tu "správnou" teplotu otužilcům nabídlo. Šampionátu se v polovině ledna zúčastnilo téměř pět stovek plavců z 41 světových zemí, mezi nimiž nechyběla ani devatenáctiletá Andrea Klementová. A rozhodně se přitom neztratila.

Členka třebíčského Klubu ledních medvědů se zúčastnila kratších závodů od 50 do 100 metrů, kde nasbírala dokonce devět startů – a hned v sedmi z nich brala (ve své věkové kategorii) cenný kov. Klementová skončila pětkrát druhá, dvakrát doplavala na třetí příčce a ve dvou případech jí medaile těsně utekla ze čtvrtého místa.

České zimní plavání tak má druhou ženu světa na znakařské, kraulařské a motýlkářské padesátce, stejně jako na dvojnásobné trati v polohovém závodě a v kraulu. "Záměrně jsem si vybírala kratší tratě, protože kdybych si dala třeba kilometr, už bych za den moc dalších disciplín neuplavala," líčí třebíčská plavkyně, která se sportu věnuje vedle studia.

Šampionáty v zimním plavání se pořádají od přelomu milénia, čeští sportovci se jich zúčastňují teprve od roku 2014. Francouzské výkony Klementové a celkový zisk deseti medailí pro českou výpravu ale naznačují, že budoucnost tohoto sportu nemusí být vůbec zlá.

Zdroj
ČT sport, Petra Klementová

Hlavní zprávy

Nejčtenější články