Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Zábojník se blýskl v Kazani. Na ME v krátkém bazénu zaplaval český rekord

Matěj Zábojník překonal v rozplavbě na mistrovství Evropy v krátkém bazénu český rekord na 200 metrů prsa. Vlastní maximum, které vytvořil v polovině října v Plzni, zlepšil o 81 setin na 2:05,38. Díky tomu postoupil ze šestého místa do semifinále. Tam ho v této disciplíně doprovodí Vojtěch Netrh, jenž měl šestnáctý čas a v redukovaném pořadí se kvalifikoval ze čtrnácté pozice.

Matěj Zábojník
zdroj: PR autor: ČSPS/Martin Sidorják

Jednadvacetiletý Zábojník překonal český rekord na letošním šampionátu už podruhé, radoval se také na stovce, kde obsadil konečné jedenácté místo, což mu dodalo sebevědomí i do dvojnásobné trati.

"Doufal jsem, že to bude takhle rychlé, ale před startem jsem se necítil úplně optimálně. Říkal jsem si, že stovka vyšla, forma očividně je, tak do toho půjdu naplno. Nebyl to úplně lehký závod, ale s časem jsem spokojený. Paráda," uvedl Zábojník v tiskové zprávě svazu.

Má i finálové ambice. "Myslím, že reálná šance ohrozit osmičku je. Myslím, že odpoledne se budu cítit líp, trochu si odpočinu a budu víc ready na večer. Myslím, že bude rezerva ve druhé stovce, hlavně v poslední padesátce. Ta byla taková pomalá, utahaná, nejela se mi úplně dobře," konstatoval.

Ze třetí příčky postoupila z rozplavby polohového závodu na 200 metrů Kristýna Horská, která výkonem 2:09,74 zaostala jen o půlsekundu za svým osobním rekordem. Svůj druhý nejlepší letošní výkon na 100 metrů znak předvedla česká rekordmanka Simona Kubová, čas 57,55 ji zařadil na čtvrtou příčku.

Z dvojice českých motýlkářů uspěl na sprinterské padesátce pouze Jan Šefl, který postoupil čtrnáctým časem. Sebastian Luňák obsadil 31. příčku a jako jediný z českých plavců v dopoledním programu neprošel dál.

V podvečerních semifinálových a finálových závodech se v Kazani představí celkem osm českých plavců. Barbora Seemanová, Kristýna Horská, Luňák a Ondřej Gemov mají před sebou finále, přičemž Horskou čeká pak ještě semifinále polohovky.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články