Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

V Glasgow bude na ME 15 českých plavců, pozornost se upíná na Micku a Apostalonovou

Na plaveckém evropském šampionátu ve skotském Glasgow se představí hned patnáct českých zástupců. Mezi muži bude k největším nadějím patřit Jan Micka, který se ale kvůli zdravotním potížím kvalifikoval až na poslední chvíli. Nově se mezi reprezentantky zařadí Američanka Anika Apostalonová, která má díky české matce tuzemské občanství. Na republikovém mistrovství v Podolí překonala český rekord na stometrové distanci volným způsobem.

Jan Micka
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Mezi dalšími českými účastníky budou na mistrovství Evropy ve Skotsku například Barbora Závadová, Petra Chocová, Simona Baumrtová, Tomáš Franta nebo Jan Šefl. V Glasgow se naopak neukáže Barbora Seemanová.

Zřejmě největším překvapením v nominaci je tak jméno třiadvacetileté Američanky Aniky Apostalonové. Rodačka z Nového Mexika má ale polovinu rodiny z Vlašimi a Českou republiku v minulosti pravidelně navštěvovala.

Nyní se rozhodla reprezentovat domovinu své matky. "Bude to nové dobrodružství," uvedla Apostalonová. "Těším se na tým. Ten je pro mě nejdůležitější. A také lidi (okolo), ale tým mě zajímá víc," dodala.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Čeští plavci před mistrovstvím Evropy

V zámoří Apostalonová působila pod vedením známého a úspěšného trenéra Davida Sala. Asi před dvěma měsíci ale oslovila trenérku Jaroslavu Passerovou. Na nedávno proběhnuvším mistrovství republiky pak Apostalonová zaplavala nový český rekord na kraulařské stovce, který zlepšila o více než tři desetiny sekundy, a plavecké okolí rázem zbystřilo.

"Ale nikdy nejsem spokojená. Ještě se můžu zlepšit. Hledám cestu, jak to dokázat," řekla odhodlaně Apostalonová.

Anika Apostalonová (vpravo) přijímá gratulace od Simony Baumrtové
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Dalším, kdo se kvalifikoval na poslední chvíli na evropský šampionát, je Jan Micka. Kvůli vleklým zdravotním problémům se musel spoléhat až na mistrovství ČR.

"Bylo to víc jak sedm týdnů, kdy jsem nemohl sportovat. Měl jsem horečky, které se mi neustále vracely. Po sedmi týdnech marodění jsem měl deset dnů na přípravu, abych splnil limity na mistrovství Evropy," objasnil Micka nepříjemnou situaci na jaře.

"Naštěstí se vytvořil druhý kvalifikační závod, který byl na mistrovství republiky. Jsem rád za to, že jsem mohl zaplavat limity, že jsem se kvalifikoval do týmu a že můžu reprezentovat," řekl Micka.

Nucená přestávka mu možná paradoxně i pomohla. "Takhle dobře jsem ještě na žádných domácích závodech neplaval. Trochu v tom hrála roli i psychika, protože jak jsem byl naštvaný, že nemohu sportovat, tak s větší vervou jsem se potom pustil do tréninků," dodal Micka.

Nadějné výsledky ve Skotsku slibují i další čeští plavci, jak prozradila trenérka Passerová. "Zajímavé výkony se očekávají od Simony Baumrtové, Barbory Závadové. Překvapit ale může kdokoliv. Dostali se tam i mladí, jako například Petr Novák nebo k mému překvapení Roman Dmytrijev," prozradila Passerová.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články