Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

V Dubaji budou mít premiéru smíšené štafety

Dubaj - Na úvodním mítinku světového poháru v krátkém bazénu budou mít premiéru smíšené štafety, v nichž proti sobě na jednotlivých úsecích mohou závodit ženy a muži. Nejprve se poplave polohová štafeta, ve středu se uskuteční ještě závod na 4x50 metrů volný způsob.

Plavání
zdroj: AP autor: Michael Sohn

Mezinárodní federace FINA plánuje otestovat smíšené štafety na všech osmi mítincích světového poháru, novinka by se mohla objevit i na prosincovém mistrovství světa v krátkém bazénu v Istanbulu. Už v listopadu budou smíšené štafety součástí evropského šampionátu ve francouzském Chartres.

Cornel Marculescu, výkonný ředitel FINA: "Pro každý sport je důležité, aby se vyvíjel. Vyzkoušíme to a uvidíme. Nejspíš to zařadíme i do mistrovství světa, pokud budou pro závodníci a trenéři."

Souboje pohlaví mohou být o to zajímavější poté, co se ukázalo, že sedmnáctiletá Číňanka Jie Š'-wen plavala na olympijských hrách při světovém rekordu v polohovém závodu na 400 metrů v závěru rychleji než americké hvězdy Ryan Lochte a Michael Phelps ve stejné disciplíně.

Olympijský vítěz na 100 metrů prsa Cameron van der Burgh z JAR smíšené štafety vítá. "Myslím, že to bude zajímavé, zvlášť v prvních letech. Nikdo neví, jak to bude vypadat, kdo bude favorit, kdo poplave," uvedl. Předloni se smíšené štafety plavaly na olympijských hrách mládeže v Singapuru a měly kladné ohlasy.

Novinka má i kritiky, mezi které patří šéf Evropské plavecké federace Paolo Barelli, protože jde o další rozšíření nabitého programu. "Už takhle máme (na velkých akcích) osm dní napěchovaného programu," řekl Barelli. Souboj pohlaví se v bazénu odehrál už v roce 2007, kdy se v Melbourne utkala domácí hvězda Libby Lentonová (nyní Trickettová) s Američanem Michaelem Phelpsem. Australanka sice prohrála, ale jako první žena na trati 100 metrů volný způsob pokořila hranici 53 sekund. Za světový rekord její výkon uznán nebyl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články