Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
ČT Author Cup 2024

Transgender plavkyně Thomasová přijde o naději na olympiádu. CAS rozhodl v její neprospěch

Americká transgender plavkyně Lia Thomasová prohrála spor ohledně zákazu soutěžit v ženských kategoriích. Arbitrážní soud pro sport (CAS) rozhodl, že platí pravidlo federace World Aquatics z roku 2022 – to říká, že mezi ženami nesmí závodit nikdo, kdo prošel změnou pohlaví po dovršení dvanácti let. Thomasová tím přijde o šanci na olympijské hry v Paříži, protože americký nominační mítink startuje už v sobotu.

Lia Thomasová
zdroj: Reuters autor: Brett Davis

Arbitrážní soud pro sport se sídlem ve švýcarském Lausanne rozhodl, že svou změnou pohlaví Thomasová porušuje pravidla ženských kategorií. "Porota dospěla k závěru, že vzhledem k tomu, že sportovkyně není oprávněna účastnit se elitních soutěží ve smyslu zásad americké plavecké asociace, natož aby se účastnila soutěží World Aquatics (WA) (...), jednoduše nemá právo účastnit se ani právo získat způsobilost pro soutěže WA," uvedl CAS.

Pětadvacetiletá Thomasová začala o své genderové identitě pochybovat na konci střední školy. V roce 2020 si tehdy ještě jako William změnila jméno na Lia. To je ale podle měřítek amerického plavání pozdě a jelikož prošla mužskou pubertou, není její účast v ženských kategoriích v souladu se zásadami organizace.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Transgender plavkyně Thomasová prohrála spor o start v ženských kategoriích

World Aquatics (dříve známá jako Mezinárodní plavecká federace) rozhodnutí CAS přivítala jako zásadní pro ochranu ženského sportu. "World Aquatics dbá na péči o prostředí, které podporuje spravedlnost, respekt a rovné příležitosti pro sportovce všech pohlaví, a my tento závazek znovu potvrzujeme," stálo ve vyjádření World Aquatics. Podle vědeckých studií mají sportovkyně, které prošly mužskou pubertou, podstatnou výhodu proti ženám od narození.

Thomasová dva roky po změně pohlaví opanovala v roce 2022 jako první transgender plavkyně americký univerzitní šampionát a vyjádřila touhu kvalifikovat se na olympijské hry do Paříže. Sen o reprezentování Spojených států na nadcházejících Hrách se však rozsudkem Thomasové rozplynul.

Proti jejímu případu vystoupila opakovaně i transgender celebrita Caitlyn Jennerová, která ještě jako William Bruce Jenner získala zlato v desetiboji na letních olympijských hrách 1976 v Montrealu.

"Rozdíl mezi muži a ženami existuje na základě DNA nebo vašich chromozomů, což vede k našemu fyzickému vývoji bez ohledu na hormony trans osob, operace, stav po proměně. Existují obrovské výhody a nepopiratelné rozdíly v mužském vývoji, který v podstatě prochází mužskou pubertou. Řešení je jednoduché: pokud jde o sport a biologické pohlaví, musíte soutěžit v kategorii biologického pohlaví, ve kterém jste se narodili. To je zásadní pro ochranu integrity soutěže a ženského sportu," řekla Jennerová.

Po World Aquatics obdobné pravidlo zavedla třeba i organizace World Athletics, ale pravidla pro účast transgender sportovců nejsou sjednocená. Například v případě akrobatického lyžování mohou s ženami soutěžit i trans osoby identifikující se jako muži.

Na předchozí letní olympiádě v Tokiu se představila i historicky první trans vzpěračka z Nového Zélandu Laurel Hubbardová. Debut jí ale nevyšel. Soutěž nedokončila, neboť si nepřipsala žádný úspěšný pokus v trhu.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články