Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Spor o pohlaví na Asijských hrách. Vícebojařka si stěžuje, že ji o medaili připravila transgender žena

Na Asijských hrách propukl svár. Čtvrtá žena atletického víceboje Swapna Barmanová se dožaduje bronzové medaile. Tvrdí, že její indická krajanka Nandini Agasaraová, s níž souboj o třetí místo prohrála o čtyři body, bývala mužem. Indická atletická federace hodlá spor svých sportovkyň prošetřit.

zdroj: ISIFA autor: ČT24/V.Rejl

Barmanová přišla o medaili na závěrečné osmistovce. Pak se rozčilovala na sociálních sítích. "O bronzovou medaili z 19. Asijských her v Chang-čou mě připravila transgender žena. Chci svou medaili zpět, protože je to proti atletickým pravidlům," napsala v postu, který o několik hodin později smazala.

Třetí žena víceboje Agasaraová se proti tomuto nařčení rázně ohradila a hodlá si stěžovat na svazu. "Nenechám to jen tak. Proč neřekla něco, když jsem začala závodit? Jak může někdo něco takového říci o jiné ženě?" durdila se.

Na Asijských hrách si vylepšila osobní rekord na 5712 bodů. Její indická konkurentka, která se nedostala do nominace pro mistrovství Asie, už dříve poukazovala na to, že její výkonnost vzrostla nezvykle rychle.

Do kategorie pro transgenderové plavce se v Berlíně nikdo nepřihlásil

Otázku zapojení transgenderových sportovců řeší mnohá sportovní odvětví. Na Světovém poháru v plavání v Berlíně se tento víkend se mělo závodit v nové kategorii open, kterou zavedla World Aquatics poté, co zakázala účast transgenderových sportovců v ženských závodech.

Nakonec však mezinárodní federace oznámila, že do uzávěrky se nikdo do závodů v této kategorii nepřihlásil.

Na SP v Berlíně měl mít pilotní projekt kategorie open premiéru. "I když v současnosti není o tuto kategorii na elitní úrovni zájem, prověří naše pracovní skupina možnost zahrnout v budoucnu závody kategorie open do akcí Masters," uvedla World Aquatics.

Federace zakázala start transgenderových sportovců mezi plavkyněmi poté, co Američanka Lia Thomasová dva roky po změně pohlaví loni v březnu vyhrála na univerzitním šampionátu NCAA ženský závod na 500 yardů. Transgenderoví sportovci mohou v ženských závodech nově startovat pouze tehdy, pokud změnu pohlaví podstoupili do 12 let.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články