Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Splnila jsem si cíl, pochvaluje si Závadová po návratu z mistrovství

Praha - Nespala ani minutu, byla unavená, přesto se Barbora Závadová po dnešním příletu z mistrovství světa v plavání v Kazani usmívala. Měla za sebou největší úspěch kariéry, páté místo v polohovém závodu na 400 metrů je však jen prvním krokem a odrazovým můstkem na cestě za splněním jejího dalšího snu: startu ve finále olympijských her v Riu.

Ilustrační foto

Sotva v neděli odpoledne doplavala finále, splnila povinnosti a hned utíkala balit. Tým odjel z hotelu na letiště v jednu ráno. "Jsem úplně hotová," konstatovala. Ale dojmů ze životního úspěchu byla plná. "Jedním slovem paráda. Splnila jsem si cíl, šampionát byl skvělý i po organizační stránce," konstatovala rodačka z Ostravy. Před čtyřmi roky vlétla jako osmnáctiletá do světové špičky, na MS v Šanghaji byla sedmá a hovořilo se o ní jako o zářivém talentu českého plavání.

Plány ale nevycházely, Závadová se proto před dvěma lety přestěhovala do Prahy do Vysokoškolského sportovního centra za koučem Jaroslavem Strnadem. Přesto trvalo, než se vrátila na stejnou úroveň. "Nikdy jsem nepochybovala, že to byl dobrý krok. Změna mi prospěla v přístupu k plavání, v myšlení. Trenér chce uspět jako já, potřebovala jsem to," uvedla. Loni v září si řekla, že poplave finále MS, a za tímto cílem si pečlivě šla. "Máme nejlepší skupinu v republice," řekla k týmu v USK Praha. "Takže jsem ráda, že se to konečně povedlo," uvedla.

Když v Šanghaji přijela na MS, neřešila nic. "Co, jak, kdy, proč, kolik plavou ostatní, byla jsem vyjukaná a přišlo mi to normální," vzpomínala. Teď si už moc dobře uvědomuje, že start ve finále MS není obyčejná věc. "Víc nad vším přemýšlím, všechno pozoruju, jsem ale i víc nervózní," srovnávala rozdíly ve svém chování. "Snažím se navodit si pohodu, že to dělám, protože mě to baví. Chci víc uspět," prohlásila.

Je nám líto, video expirovalo.
Předseda plavání Srb čekal více, Závadovou těší národní rekord

Závadová nyní vše směřuje k Riu

Uspět v jejím případě ale neznamenalo jít po medaili, byť v rozplavbě byla druhá a měla právo startovat ve finále uprostřed, ve žluté dráze favoritů. "Neodvážila jsem se na tu medaili pomyslet, věděla jsem, že holky umějí o čtyři sekundy rychleji než já. Byla jsem ráda i za páté místo," upozornila. Přesto se dostala na třetí místo české historie. Lepší byli pouze znakařka Ilona Hlaváčková (třetí na 50 m znak na MS 2003) a Květoslav Svoboda (čtvrtý na 200 m v. zp. na MS 2003). "To jsem vůbec nevěděla. To je pro mě jako sen, překvapení, být v takové společnosti," přiznala.

Mohla by se dostat ale ještě výš. Pokud zlepší český rekord ještě alespoň o sekundu, finále OH v Riu by ji nemělo minout. Historicky nejlepším českým plavcem na OH byl v Sydney 2000 dvakrát pátý prsař Daniel Málek. "Všechno tam směřuju. Kazaň byla odrazovým můstkem, v Riu chci uspět," zasnila se. K tomu jí má pomoci i změna záběru při kraulu a motýlku, pilování nejslabšího způsobu prsa. "Nedávno proběhlo natáčení mého stylu, zjistili jsme chyby, na tom musím zapracovat. A prsa musím pilovat denně," řekla. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články