Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Šesti medailím bych nevěřil, tvrdí plavecký supertalent Micka

Praha - Kdyby Janu Mickovi někdo před letošní sezonou prozradil, že bude mít ze dvou vrcholných plaveckých akcí šest medailí, poklepal by si na čelo. Osmnáctiletý kraulař se nejprve v Poznani stal dvojnásobným juniorským mistrem Evropy a přidal stříbro, dnes se vrátil ze světového šampionátu stejné věkové kategorie v Dubaji s dvěma stříbry a jedním bronzem. Takový talent české plavání nikdy v historii nemělo.

Jan Micka
zdroj: ČT sport

Micka je stroj na přepisování tabulek. Už loni na sebe upozornil tím, že překonal 34 let starý český rekord Daniela Machka na 1500 metrů, který měl hodnotu 15:28,19 minuty. Ve finále závodu v Dubaji dohmátl Micka v času 15:08,43 a vlastní letošní maximum vylepšil o dalších více než pět sekund. "Nepočítal jsem s takovou sbírkou, ale hrozně mě potěšilo, že jsem zase zlepšoval osobáky," řekl Micka. "A je jasné, že těch medailí z MS si cením víc než těch evropských. Byla větší konkurence," upozornil. V Dubaji byl talentovaný kraulař třetí na doplňkové čtyřstovce, stříbra bral na 800 a 1500 metrů.

Český plavec Jan Micka
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

V plaveckých kuloárech se na Micku pějí ódy. "Jednou může mít medaile z MS mezi seniory a může se stát nejlepším českým olympionikem," říkají trenéři. Dosud byl na hrách nejlepší Daniel Málek, který skončil v Sydney 2000 dvakrát pátý. A Micka už olympijskou zkušenost má, loni byl v Londýně nejmladším českým účastníkem. Nyní vzhlíží k Riu. "Udělal jsem možná další postupný krok. Kdyby se mi podařilo se tam dostat a uspět, bylo by to krásné," zasnil se.

Nyní ale Micka zůstává nohama na zemi. Že se stal prvním českým medailistou z juniorského mistrovství světa v historii? "Nijak zvlášť to neprožívám. Já jsem hlavně rád, že mám medaile, a je úplně jedno, jestli jsem první, nebo poslední," prohlásil. Pro něj je důležité, že nastupuje hned v pondělí do posledního ročníku na gymnáziu. "Takže příští rok jsem domluvený s trenérkou, že škola je priorita. Budu se to snažit nějak skloubit s plaváním, ale omezím soustředění," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Plavec Micka si přivezl z MSJ v Dubaji tři medaile

Po úspěchu na MEJ v Poznani vynechal seniorské mistrovství světa v Barceloně a v poslední sezoně mezi juniory se soustředil právě na Dubaj. Vyplatilo se mu to. "Porazil jsem plavce, co uspěli v Barceloně, ale došly jim síly. Na tři vrcholy se připravit nedá," uvedl. Ještě by ho mělo čekat prosincové seniorské ME v krátkém bazénu, ale zatím je ve hvězdách, jestli tam bude startovat.

Problémem je totiž jeho levé koleno, s nímž má potíže už několik let. Letos mu při závodech v Pardubicích vyskočilo a také v Dubaji ho cítil. Ve čtvrtek ho proto čeká zevrubná lékařská prohlídka. "Menisky možná vyndají hned, uvidíme, co vazy, jestli budu muset na operaci," naznačil, že budoucnost nyní kvůli zdraví neplánuje. "Ale na ME v příštím roce bych jet chtěl," řekl k šampionátu v Berlíně.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články