Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Šefl za nález kokainu trestán nebude

Reprezentační plavec Jan Šefl nebyl potrestán za nález kokainu při dopingové kontrole v říjnu v Plzni. Disciplinární komise Českého svazu plaveckých sportů uznala důkazy o jeho nevině.

Jan Šefl
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"Prokázal, že se látka do jeho těla dostala přičiněním jiné osoby, o čemž on sám nevěděl, a nemohl celou situaci nijak ovlivnit," uvedl svaz.

Domácí rekordman na 200 metrů motýlek měl pozitivní test 21. října při Plzeňských sprintech. Požádal o analýzu B-vzorku, který nález potvrdil. O tom se dozvěděl o tři týdny později během Velké ceny Brna a po rozplavbách odstoupil.

"Pozitivní test jsem měl 21. října při Plzeňských sprintech. Protože jsem analýze nevěřil, tak jsem nechal udělat i test B-vzorku. Ten byl ale taky pozitivní. Je to pro mě rána. Nikdy jsem nepodváděl, nikdy jsem nic nebral," citoval v pondělí Šefla server Sport.cz.

Je nám líto, video expirovalo.
Plavec Šefl nebyl potrestán za nález kokainu, prokázal nevinu

O pozitivním B-vzorku se dozvěděl 9. listopadu. O dva dny později nastoupil do Velké ceny Brna a rozplavby na 50 metrů vyhrál. Do odpoledního finále už nenastoupil. "Po rozplavbách nad mým případem zasedla v uvozovkách první komise a po ní jsem ze závodů odjel," vysvětlil Šefl.

Na konci listopadu chyběl i na zimním mistrovství republiky v Plzni a nemohl splnit limit pro evropský šampionát v krátkém bazénu v Kodani.

Dnes před disciplinární komisí svazu i zástupcem Antidopingového výboru ČR Janem Chlumským Šeflův právní zástupce prokázal, že sedmadvacetiletý motýlkář na nálezu kokainu nenesl vinu. V opačném případě mu hrozil až čtyřletý zákaz činnosti.

Na písemné rozhodnutí DK si chce počkat i Chlumský, který ale přiznal, že podobný verdikt nečekal. "Je pravda, že mě překvapil, protože to bylo určité tvrzení a sportovci bylo uvěřeno. Jestli jsou důkazy jednoznačné, já teď nemůžu potvrdit. Některé byly předloženy až tam a neměl jsem zatím možnost si vše prostudovat," uvedl Chlumský.

Šefl na jednání komise předložil mimo jiné čestné prohlášení, kterým vše vysvětlil. Podle Chlumského Antidopingový výbor ČR za jeho působení, tedy za 25 let, řešil asi patnáct případů nálezu kokainu v tělech sportovců.

Osvobozujících rozhodnutí ale moc nebylo. "Stává se to velice zřídka. Některé nálezy byly potrestány až čtyřletým zákazem závodní činnosti, některé byly určitým způsobem tolerovány nebo byl menší trest," řekl Chlumský.

Zdroj
ČTK, ČRo

Hlavní zprávy

Nejčtenější články