Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Romašinová vylovila z bazénu v Kwangdžu 20. světové zlato, víc jich má jen Phelps

Fenomenální návrat prožila na plaveckém mistrovství světa v Kwangdžu Světlana Romašinová. Devětadvacetiletá ruská akvabela díky dalším dvěma titulům zaokrouhlila sbírku zlatých medailí na dvacet a odpoutala se od bývalé kolegyně Natalji Iščenkové.

Světlana Romašinová
zdroj: Reuters autor: Kim Hong-Ji

Když před třemi lety Romašinová po pátém olympijském triumfu přerušila kariéru, leckdo pochyboval, že se k synchronizovanému plavání ještě vrátí. O rok později se jí navíc narodila dcera Alexandra. Na světovém šampionátu v Koreji ale všechny pochybnosti rozmetala.

Více prvenství má pouze americký plavec Michael Phelps. "Phelps je Phelps, nechme ho na prvním místě," odpověděla Romašinová na dotaz, jestli by chtěla překonat Phelpsových 26 zlatých.

Nemyslí ani na olympiádu v Tokiu, kde by se příští rok mohla stát nejúspěšnější akvabelou pod pěti kruhy. "Nevrátila jsem se proto, abych jen hromadila medaile. Přála bych si, aby se na můj návrat vzpomínalo jako na něco krásného," řekla pětinásobná olympijská vítězka.

"Chtěla bych, aby lidé mluvili o našem sportu tolik, jako třeba o krasobruslení. Myslím, že můžeme být stejně populární jako oni," dodala Romašinová.

Medailovou kolekci z MS načala tehdy ani ne šestnáctiletá akvabela v roce 2005 v Montrealu, kde získala dvě zlata v soutěži družstev.

O čtyři roky později vytvořila neporazitelný pár s Iščenkovou, a když její kolegyně po OH 2012 v Londýně odešla na mateřskou, převzala po ní Romašinová i pozici sólistky.

Na předminulém MS v Kazani získaly obě svěřenkyně trenérky Taťjany Dančenkové po třech zlatých. Iščenková tak rozšířila sbírku světových titulů na 19, Romašinová na 18.

Na olympiádě v Riu společně ovládly soutěž dvojic a přispěly k triumfu v družstvech. Nedlouho poté Iščenková definitivně ukončila kariéru, zatímco Romašinová si vzala závodní pauzu a dala se na trenérskou dráhu.

Romašinová, která pod vodou vydrží bez nádechu čtyři a půl minuty, má na kontě kromě pěti zlatých olympijských medailí a 20 titulů mistryně světa i deset prvenství z evropských šampionátů a dvě z univerziády.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články