Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Poslední vrchol pro plavce, prosincové MS, se odkládá o rok. Strašně jsem se těšila, smutní Seemanová

I poslední naděje na vrcholnou akci pro ně letos padla. Plavci přišli po odložení evropského šampionátu a olympijských her i o prosincové mistrovství světa v krátkém bazénu v Abú Dhabí. Mezinárodní plavecká federace FINA ho kvůli koronaviru odložila o rok na 13. až 18. prosince 2021.

Vedení světového plavání se tak rozhodlo po dohodě s představiteli pořádajících Spojených arabských emirátů kvůli nejasnému vývoji pandemie koronaviru. "Jsme přesvědčeni, že tohle je to nejvhodnější řešení pro všechny účastníky těchto závodů," uvedl prezident FINA Julio Maglione.

Elitní českou kraulařku Barboru Seemanovou rozhodnutí velmi překvapilo. "Nejdřív jsem tomu nevěřila, ale vzápětí mi přišel e-mail od trenérky a Českého svazu plaveckých sportů," řekla. Ještě byla z této novinky hodně zaskočená. "Hrozně mě to mrzí. Byl to asi jediný vrchol této sezony a i mimo to jsem se na to strašně těšila, protože mistrovství světa v krátkém bazénu je můj oblíbený závod," doplnila dvojnásobná vítězka z olympijských her mládeže 2018.

Stejně jako všichni ostatní plavci se bude muset připravovat, i když nejbližší vrcholný závod bude až příští rok v květnu ME v Budapešti. "To, že musíme trénovat, i když závody nebudou, to je jednoznačné. Nic se nemění, akorát budeme mít víc závodních tréninků v sezoně, abychom z toho úplně nevypadly," dodala svěřenkyně Petry Škábové.

Po ročním odkladu se dostává světový šampionát v pětadvacetimetrovém bazénu do kolize s mistrovstvím Evropy. Jeho příští ročník by se měl uskutečnit v krátkém bazénu v Kazani rovněž v prosinci 2021.

Situace devastující

Reprezentanti mohou trénovat, ale není jasné, kdy se dočkají nějakých závodů. "Pro elitní plavce je šílené, že budou plavat rok jen s vidinou, že se účastní nějakých soutěží ne až tak vrcholných a že si možná zazávodí jen v prosinci na mistrovství republiky. Na klubové plavce to až takový vliv nemá, ale pro ty, kteří chtějí něčeho dosáhnout na velkých soutěžích, je to devastující. Jestli tohle ustojí, tak mají veškerý můj obdiv," uvedl reprezentační trenér Vlastimír Perna.

Plavcům zatím na zimu zbyly závody Světového poháru a seriál International Swimming League, do kterého dostala opět pozvánku i loňská účastnice Simona Kubová. Premiérového ročníku se rovněž zúčastnila česká kraulařka Anika Apostalonová.

Zatím není jasné, kdy budou moci začít alespoň domácí závody. "Musíme čekat, jak u nás budou nastaveny podmínky od hygieniků a ministerstva zdravotnictví, abychom mohli pořádat závody," dodal Perna.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články