Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Po všem, čím jsem si prošla, jsem si olympiádu zasloužila. Je to splněný sen, řekla Horská

Triumf na mistrovství Evropy v závodě na 200 metrů prsa označila plavkyně Kristýna Horská za velké zadostiučinění. Šestadvacetiletá česká reprezentantka, která v minulosti řešila zdravotní potíže se srdcem a zrakem, se navíc díky triumfu v Bělehradě kvalifikovala na olympijské hry v Paříži, čímž si splnila životní sen.

Kristýna Horská
zdroj: REUTERS

"Nejsilnější zážitek ze šampionátu pro mě byl, že jsem splnila olympijský limit. Když jsem dohmátla, neradovala jsem se, protože jsem tam opravdu neviděla a dozvěděla jsem se to asi tři minuty poté. Věděla jsem, že jsem vyhrála, z toho jsem měla radost. Dokud jsem ale nezjistila, že je to i olympijský limit, tak jsem to tak nevnímala," přiznala Horská.

Když si pak všimla času na další tabuli, byla nadšená. "Byl to pro mě strašně velký splněný sen. Bylo to hodně silné," podotkla česká plavkyně, kterou v Bělehradě podporovali i rodiče. "Byli na druhé straně, takže jsem je viděla, až když jsem odcházela z bazénu. Ale bylo to moc hezké, když jsem viděla, jak rodiče i trenérka brečí. Bylo to pro nás vysněné," doplnila.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Horská vyhrála ME a kvalifikovala se na olympiádu

Rodačka z Prahy má za sebou velké zdravotní problémy. Před dvěma lety absolvovala operaci srdce, loni dočasně částečně oslepla. "Říkala jsem si, že jsem na sebe pyšná. Že bych si fakt zasloužila po tom všem, čím jsem si prošla, se na olympiádu dostat a užit si ji. Minulé léto jsem si sáhla fakt na dno, byla jsem třeba i týden rozhodnutá, že už se do bazénu nevrátím. Jsem hrozně ráda, že jsem si to rozmyslela. V září jsem našla úplně novou chuť, drajv a začalo mě to strašně bavit," konstatovala Horská.

Pomohla jí také změna tréninku. "Přestali jsme trénovat dvě stě polohovku a začali řešit jen dvě stě prsa. Říkali jsme si, co by se stalo, kdybychom to rozhodnutí udělali dřív, ale to je co by kdyby. Ten čas z mistrovství Evropy je pro mě z říše snů. Nikdy jsem nečekala, že můžu mistrovství Evropy vyhrát. To, že jsem si mohla na takhle velkém závodě zazpívat hymnu, pro mě byla strašně hezká zkušenost," dodala Horská.

Potíže z minulosti bere jako zkušenost. I díky nim se cítí odolnější. "Nejsem ráda, co se mi minulý rok stalo, ale na druhou stranu mě to posilnilo. Minulý rok jsem neměla z plavání takovou radost, protože se mi dlouho nedařilo. Jak jsem si v létě odpočinula a našla novou motivaci a chuť, tak jsem se o to víc zabejčila a šla do toho s větší silou a chutí. Přineslo to, co to mělo," prohlásila.

Na olympijských hrách si přeje být ještě rychlejší. V Bělehradě triumfovala s časem 2:23,60. "Cílem je pokusit se zlepšit tenhle český rekord, který jsem teď zaplavala. Uvidíme, co to bude znamenat na olympiádě," zakončila Horská.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články