Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Plavkyně Baumrtová má bronz ze znakařské stovky

Chartres - Plavkyně Simona Baumrtová se postarala o třetí cenný kov pro českou výpravu na mistrovství Evropy v krátkém bazénu ve francouzském Chartres. V dnešním finále závodu na 100 metrů znak byla v času 58,08 sekundy třetí a navázala tak na čtvrteční zlato prsařky Petry Chocové a bronz polohové štafety mužů. Blízko medaili byla také česká smíšená polohová štafeta.

Nejlepší česká plavkyně z londýnské olympiády Baumrtová získala třetí bronzovou medaili z ME v krátkém bazénu, oba předchozí vybojovala na poloviční trati. Z rozplaveb na stovce postoupila bez většího úsilí z deváté pozice, v semifinále vylepšila český rekord o 48 setin na 57,25 sekundy a do finále postoupila jako třetí. Tuto pozici v boji o cenné kovy obhájila.

Čas ze semifinále by jí přitom stačil na stříbro. "Abych pravdu řekla, tak mě to trochu mrzí. Ani ne ta medaile, ale spíš ten čas. Plavala jsem o dost hůř než v semifinále," řekla jednadvacetiletá závodnice.

"Byla jsem před finále hodně nervózní, a to se podepsalo na čase. Ale zítra mě čeká padesátka a tam doufám, že to bude lepší. Už jsem si to vyzkoušela na padesátce ve smíšené štafetě a ten čas byl hodně dobrý. Ještě mě čeká padesátka a dvoustovka, tak doufám, že tohle umístění ještě vylepším," dodala Baumrtová. 

Na medaili útočila také smíšená polohová štafeta na 4x50 metrů ve složení Baumrtová, Chocová, Michal Ledl a Tomáš Plevko, ale bronz jí nakonec unikl o pouhých sedm setin sekundy. Třetí místo uhájili Norové, zvítězilo domácí francouzské kvarteto. Baumrtová na úvodním znakařském úseku překonala časem 26,68 vlastní český rekord o 15 setin. 

Čerstvá mistryně Evropy na 50 metrů prsa Chocová nakonec na druhou medaili na dvoustovce neútočila, byť v rozplavbách byla v kvalitním českém rekordu 2:24,08 sekundy pátá. Šestadvacetiletá plavkyně se totiž rozhodla šetřit zdraví a síly na smíšenou štafetu. Ve čtvrtek Chocová ovládla rozplavby, semifinále i finále sprintu a rekord posunula na 30,02 sekundy.

"Rozhodla se šetřit i kvůli bolestivému ramenu a lokti," řekl reprezentační kouč Vlastimír Perna. "Samozřejmě to je i kvůli štafetě, ale také kvůli mistrovství světa, které je už za tři týdny," upozornil na šampionát v krátkém bazénu v Istanbulu.

Semifinále závodu na 100 metrů volný způsob bylo konečnou pro třináctého Martina Vernera a patnáctého Jana Šefla. Na medaili v Chartres bude dnes útočit ještě smíšená polohová štafeta ve složení Chocová, Baumrtová, Michal Ledl a Tomáš Plevko, která byla v rozplavbách v času 1:40,94 čtvrtá.

Patnáctiletá talentovaná Lucie Svěcená si ze svého prvního "dospělého" šampionátu odveze šestnácté místo na motýlkářské padesátce, které si zasloužila semifinálovým časem 26,99 sekundy. V rozplavbě jako první Češka prolomila hranici 27 sekund (26,91), čímž o 14 setin vymazala z čela tabulek Ilonu Hlaváčkovou, jež rekord držela jedenáct let.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články