Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Plavání potmě: Benefice pomáhá nevidomému plavci při cestě do Ria

Praha – V pražském bazénu v Podolí se konala benefiční akce na podporu nevidomého plavce Miroslava Smrčky. Ten potřebuje získat dostatek peněz, aby mohl příští rok reprezentovat Česko na paralympiádě v Riu de Janeiru. Plavání potmě podpořily i známé sportovní osobnosti, třeba plavkyně Simona Baumrtová nebo moderní pětibojař David Svoboda.

Je nám líto, video expirovalo.
Nadace Světluška získala 40 Kč za každého návštěvníka

Miroslav Smrčka oslepl před třemi lety, začal závodně plavat a už stihl překonat i světový rekord. Proto bude patřit mezi české medailové naděje na paralympiádě. Jenomže před cestou do Ria ještě musí do australského Sydney: "Tam jde o tu oční klasifikaci, dají vám dobrozdání, že jste slepý. Platí na mezinárodní úrovni a je to jen na tři roky," vysvětluje plavec.

Tato cesta ho však vyjde zhruba na 90 tisíc korun. Smrčka se proto spojil s nadačním fondem Světluška, který uspořádal benefici v podolském bazénu. Za každého příchozího získá Světluška 40 korun – a to i v případě, že si lidé přišli zaplavat jen tak. "My pevně doufáme, že ten dnešní výtěžek bude řádově v desítkách tisíc," uvedla vedoucí sbírky Linda Vaňková.

Na benefiční akci si mohli lidé vyzkoušet pocity nevidomých sportovců - kromě klasického plavání se zatmavenými brýlemi také vodní pólo nebo plaveckou štafetu. Té se účastnili i známí sportovci jako David Svoboda nebo Simona Baumrtová.

Podpořit Miroslava Smrčku ale mohou i ti, kteří dnes do Podolí nedorazili. Nadace Světluška přijímá peněžní dary na účtu 99999 99999/0100, variabilní symbol je 2016. Ve stejném roce také proběhne v Brazílii paralympiáda.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články