Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Pětinásobný šampion. Řekl jsem si, že bych měl něco začít dělat, vzpomíná veteránský plavec Šmerda

Z jihokorejského Kwangdžu si přivezl pět zlatých medailí. Pětasedmdesátiletý Rudolf Šmerda byl jednou z hlavních hvězd světového plaveckého šampionátu kategorie Masters. S veteránským plaváním začal na sklonku osmdesátých let a dodnes trénuje třikrát týdně. Jaký je jeho recept na úspěch?

Rudolf Šmerda
zdroj: ČT sport

Rudolf Šmerda se k plavání vrátil až v 57 letech, v mládí byl přitom kapitánem mužstva ploutvových plavců. Systematické úsilí jej dovedlo do úplné špičky veteránských kategorií. V domácích bazénech drží na osm desítek rekordů, ve světové konkurenci si v Kwangdžu doplaval pro pět zlatých medailí a překonal další maxima věkové kategorie 75-79 let.

"Jako dítě jsem se přihlásil na plavání, kde mi řekli, že ze mě nikdy plavec nebude. Tak jsem se zasekl a dopadlo to takhle. Netrénoval jsem tolik, co ostatní – s humorem jsem vždy říkával, že oni trénují dvakrát denně a já v pondělí a ve čtvrtek. Poté jsem se vrátil z vojny a dělal ploutvové plavání, kde jsem začal být kvalitním plavcem," popisuje Šmerda.

V reprezentaci se stal kapitánem, kvůli práci se však vrcholové kariéry musel vzdát. Čas na pravidelné tréninkové úsilí si našel až v 57 letech, kdy se s kamarády pustili do veteránského plavání. "Zase jsme se začali scházet a koncem 80. let jsme si řekli, že bychom měli něco začít dělat. Tak to všechno vzniklo," dodává veteránský přeborník.

Je nám líto, video expirovalo.
Šmerda: S veteránským plaváním jsem začal v 57 letech

V Kwangdžu se nadřel nejvíce hned v první disciplíně, kterou byl závod na 100 metrů volně. "Před startem jsem měl pocit, že se mi rozsypává zdraví. Na osmdesáti metrech jsem zjistil, že mám před sebou Japonce. Musel jsem zakopat a nakonec jsem ho porazil o osm setin vteřiny," vzpomíná na události z Koreji.

Jeho parádním stylem je ale motýlek, který technicky zvládá skvěle a drží v něm i působivé světové rekordy. "Mám velkou radost, že se mi motýlkem podařilo plavat takovým stylem, že se na mě lidé rádi dívají," říká skromný pětasedmdesátník. Svou zdatnost předvedl i v Kwangdžu, kde ovládl jak stovku, tak dvojnásobnou motýlkářskou trať.

Rudolf Šmerda se nyní v bazénu připravuje třikrát týdně. "Mám svého tréninkového kolegu, kterému je čtyřicet let. Je to můj velký kamarád, který v mládí neplaval a jeho dnešní výkonnost je o něco lepší než moje. Snažím se s ním držet krok. Natrénujeme to vždy tak, že poslední padesátka je pro mě radost, zatímco ostatní na ní umírají," usmívá se Šmerda.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články