Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Peaty překonal v rozplavbě světový rekord, Micka nepostoupil

Budapešť - Adam Peaty znovu přepsal dějiny plavání. Brit vylepšil v rozplavbě mistrovství světa vlastní světový rekord na 50 metrů prsa o 32 setin na 26,10. Jedná se o druhý světový rekord na letošním MS: v neděli Švédka Sarah Sjöströmová zaplavala historické maximum na kraulařské stovce během štafety na 4x100 metrů volný způsob. Žádný český plavec z rozplaveb nepostoupil, nejlepší z nich Jan Micka obsadil v závodě na 800 metrů 16. příčku.

Adam Peaty
zdroj: AP autor: Darko Bandic

Dvaadvacetiletý Peaty zatím v Bukurešti potvrzuje, že na prsařských tratích nemá konkurenci. V pondělí vyhrál závod na stovce a v rozplavbě poloviční distance se přiblížil hranici 26 sekund. Druhého Camerona van der Burgha z JAR nechal za sebou o 44 setin.

Ráno britský plavec takový výkon neočekával. "Nešel jsem si pro světový rekord, jenom na závod a postup do semifinále. Bylo to poměrně brzy ráno na světový rekord, ale jsem velmi spokojený s tím, jak jsem plaval," řekl. "Ten světový rekord byl dva roky starý, bylo na čase ho posunout," dodal. 

Je nám líto, video expirovalo.
Janu Mickovi se zatím na MS v Budapešti nedaří

Daleko k postupu do finále osmistovky měl kraulař Micka. V první polovině závěrečné rozplavby se pohyboval hned za favority Gabriellem Dettim z Itálie a Číňanem Sun Jangem, ale poté se propadl až na devátou příčku. Za osobním rekordem zaostal o více než šest sekund, celkově byl šestnáctý. K účasti ve finále by potřeboval zaplavat na hranici osobního maxima.

Stejně jako po úvodním závodě na 400 metrů byl Micka zklamaný. "Je to hluboko za mým očekáváním. Prvních sto metrů jsem snažil nepřepálit, abych měl hodně síly ve zbytku závodu. Pocitově jsem jel dobře, cítil jsem, že plavu dlouhý záběr, že ho protahuju, nezkracuju. Po čtyřstovce jsem se snažil zrychlit, ale ostatní dokázali zrychlit víc než já. Nedokázal jsem držet tempo jako na mistrovství Evropy v Londýně a nepodařilo se to," uvedl kraulař, který na loňském ME skončil na osmistovce čtvrtý.

Devětadvacátou příčku obsadila Anna Kolářová na 200 metrů kraul. Ve čtvrté desítce skončil Tomáš Havránek na 200 metrů motýlek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články