Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Otužilci vzpomínali na Nikodéma jak jinak než ve vltavských vodách

Praha – Zítra to bude 150 let od narození zakladatele zimního otužování Alfréda Nikodéma. První plavecký klub otužilců Praha u této příležitosti uctil jeho památku.

Je nám líto, video expirovalo.
Otužilci oslavili Nikodémovo výročí

"Je náš první, měl to nejtěžší. Ale bojoval – bojoval v pytli, ve vojenské výstroji s puškou – jen aby upozornil na náš sport," řekl několikanásobný přemožitel kanálu La Manche Jan Novák.

Pietní akce dále pokračovala tak, jak je otužilcům vlastní - ve Vltavě pod Vyšehradem. "Při svých šedesátinách (Nikodém) přeplaval u Čechova mostu Vltavu tam a zpátky. My si pokusem o přeplavbu tuto jeho významnou událost připomínáme," uvedl předseda I. PKO Praha Tomáš Prokop.

Sportovat v extrémních podmínkách a nechat se olizovat zimou není činnost bláhová, ale zdraví prospěšná. I to dnes víme díky Alfrédu Nikodémovi.

Povoláním byl zlatník. Narodil se 25. března 1864 v Praze. Nikodém byl však hlavně všestranný sportovec - běžec, chodec, jezdec - dnes známý především jako průkopník zimního plavání. Veřejně plaval poprvé v Praze ve Vltavě o Vánocích 1923. Tento zvyk se ujal a v roce 1928 už plavalo v zimě u Národního divadla pod jeho vedením 63 plavců. Naposledy plaval Nikodém veřejně ve Vltavě v prosinci 1945, na prvním veřejném vystoupení otužilců po skončení války. Zemřel 30. října 1949.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články