Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Napětí na Blízkém východě: Egyptští plavci bojkotují MS v Kataru

Káhira – Rostoucí politicko-náboženské napětí v arabském světě se čím dál tím častěji promítá i do sportovního dění. Nejnověji přilil olej do ohně egyptský plavecký svaz, který oznámil, že bude bojkotovat mistrovství světa v krátkém bazénu v Kataru. Jedná se už o třetí zemi, která se v poslední době rozhodla bojkotovat sportovní akci konanou na území Kataru.

Plavání na Letních olympijských hrách v Londýně 2012
zdroj: ISIFA/Getty Images autor: Adam Pretty

"Rozhodnutí jsme přijali kvůli politické pozici Kataru vůči Egyptu od revoluce 30. června 2013," uvedl šéf plaveckého svazu Jásir Idris. Loni byl v převratu vedeném armádními složkami svržen egyptský prezident Muhammad Mursí a členové do té doby vládnoucího Muslimského bratrstva perzekvováni. Egypt vyčítá Kataru, že země Perského zálivu poskytla podporu a útočiště příslušníkům Muslimského bratrstva

O odhlášení ze šampionátu egyptský svaz rozhodl bez konzultace s ministerstvem sportu a je připraven přijmout případný trest od Mezinárodní plavecké federace (FINA). Egypt je v krátké době třetí zemí, jež se rozhodla bojkotovat sportovní akci v Kataru.

Minulý týden se kvůli údajné katarské podpoře islamistických skupin v regionu odhlásily z lednového mistrovství světa v házené Bahrajn a Spojené arabské emiráty. Tým SAE měl být jedním ze soupeřů českého mužstva ve skupině C, v níž má hrát i Egypt. Tamní házenkářský svaz se zatím k případné neúčasti na MS nevyjádřil. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články